Лептоспіроз – актуальна інфекція для Харківської області

Серед мешканців Харківської області щороку реєструються випадки захворювання на лептоспіроз, деякі з них завершуються смертю хворого. Природні осередки цієї інфекції виявлено у   22 районах області та у м.Харків, про що необхідно пам’ятати відпочиваючи влітку на природі.

Захворюваність має виражену літньо-осінню сезонність, що обумовлено більш частим перебуванням людей «на природі» та переважно водним шляхом передачі інфекції. Зараження людей найчастіше відбувалося під час рибалки та купання у відкритих водоймах, куди збудник потрапляє з виділеннями дрібних ссавців, під час сінокосу та випасу тварин на луках. Також можливо інфікуватися  при вживанні продуктів, забруднених виділеннями гризунів.

Основними носіями лептоспір в природі є дрібні ссавці, також джерелом інфекції можуть бути свійські та сільськогосподарські тварини (собаки, свині, корови).   До організму людини лептоспіри попадають через ушкоджену шкіру та слизові оболонки. Перші ознаки захворювання виникають через 1-2 тижні після інфікування у вигляді підвищення температури тіла до 39-40˚С, сильного головного болю та у м’язах ніг, крововиливу в склери очей та висипання на шкірі, ознак жовтяниці.

В нашій області більшість природних осередків прив’язано до заплав річок та деяких ставків. Один з найбільш активних – розташований вздовж р.Сіверський Донець на території Вовчанського, Печенізького, Чугуївського, Зміївського, Балаклійського районів, у тому числі в місцях масового відпочинку населення.  У межах природних осередків лептоспірозу налічується 76 населених пунктів.

В поточному році за результатами лабораторних досліджень інфіковані лептоспірами дрібні ссавці виявлені у Близнюківському, Вовчанському  Зачепилівському, Кегичівському, Первомайському, Сахновщинському, Харківському районах та м. Зміїв.

Щоб запобігти хворобі, рекомендується дотримуватись наступних правил:

  • уникати купання у незнайомих водоймищах, особливо поблизу ділянок з густою рослинністю та випасом сільськогосподарських тварин, не заходити до води при наявності на шкіри відкритих ран та подряпин;
  • не рибалити, стоячи у воді босоніж – треба користуватися гумовими чоботами;
  • роботи по заготівлі сіна, збиранню врожаю на вологому ґрунті, догляду за тваринами проводити у вологонепроникному взутті, гумових рукавичках;
  • продукти харчування зберігати у недоступній для дрібних ссавців тарі;
  • в житлових та підсобних приміщеннях при наявності мишей та щурів проводити дератизацію.

При виникненні підозри на захворювання треба негайно звернутися по медичну допомогу.