Кір в запитаннях та відповідях

Кір – надзвичайно контагіозне гостре інфекційне захворювання, яке характеризується загальною інтоксикацією, підвищенням температури тіла, катаром слизових оболонок дихальних шляхів, кон’юнктивітом та плямисто-папульозним висипом на шкірі.

Який збудник викликає захворювання? Збудником захворювання є вірус кору, який походить з роду Morbillivirus та відноситься до родини Paramyxoviridae. Вірус кору нестійкий у навколишньому середовищі – швидко інактивується під впливом сонячного світла, ультрафіолетових променів, дезінфікуючих засобів, при нагріванні до 50°С. Проте, вірус кору залишається вірулентним (в аерозолі) протягом однієї години після потрапляння з організму хворого у довкілля. При кімнатній температурі зберігає активність до 2 діб, при низькій температурі — протягом кількох тижнів.

Як відбувається інфікування? Джерелом інфекції є хвора на кір людина, у період, з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим, перш ніж хвороба проявиться проходить від 7 до 17 днів (так званий інкубаційний період).

Кір – це повітряно-краплинна інфекція. Зараження відбувається через вдихання з повітря найдрібніших крапель (аерозолю) слизу, що містить віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини.

Які симптоми кору? Розпочинається захворювання з підвищення температури тіла, кашлю, нежитю, головного болю, слабкості, болі в очах та сльозотечі. На 2-3 день хвороби (на піднебінні) з’являються рожеві крапкові висипання (енантема), а на слизовій оболонці щік, ясен та губ – характерні для кору маленькі білі плями. На 4-5 день хвороби на шкірі голови, за вухами, на обличчі з’являється висип, який поширюється на тулуб, верхні та нижні кінцівки.

Якщо немає ускладнень, то з четвертого дня, від початку висипань, настає поліпшення стану. Висипка або зникає зовсім, або змінюється пігментацією з ділянками лущення шкіри. Зникнення висипу відбувається у зворотньому його появі порядку.

Які можливі ускладнення кору? Перебіг хвороби може ускладнюватися ларингітом, трахеїтом, бронхітом, кон’юнктивітом, блефаритом, отитом, але найтяжчими ускладненнями є енцефаліт та пневмонія.

Чи існує специфічне лікування? Не існує. Хворим призначають комплексну терапію, яка спрямована на боротьбу з симптомами хвороби.

Як уникнути захворювання? Єдиним ефективним методотом профілактики кору є вакцинопрофілактика, яка забезпечує захист від хвороби. В Україні планова вакцинація проти даної інфекції проводиться дітям у віці 12 місяців та 6 років.

Якщо Ви або ваша дитина нещеплені та могли контактувати з потенційно хворим на кір, необхідно зробити щеплення протягом перших 72 годин після контакту.