Профілактика гельмінтозів, які поширюються через грунт

Серед населення України, у т. ч. Харківської області досить поширена група паразитарних захворювань, фактором передачі яких є грунт (аскаридоз, трихоцефальоз, стронгілоїдоз – кишкова вугриця та ін.).

Оскільки яйця/личинки цих гельмінтів розвиваються до стадії інвазії у грунті, то вони одержали назву геогельмінтів (від грецького слова «гео» – земля), а захворювання які вони спричинюють – геогельмінтозів.

Джерелом зараження при геогельмінтозах є хворі люди, які разом з випорожненнями виділяють у зовнішнє середовище яйця/личинки гельмінтів.

Потрапляючи у грунт, яйця/личинки геогельмінтів швидко дозрівають і протягом тривалого часу зберігають свою життєздатність. Зараження, здебільшого, відбувається при вживанні в їжу забруднених яйцями геогельмінтів овочів, ягід та фруктів. У деяких геогельмінтів (кишковій вугриці) личинки здатні розвиватися у форми, які проникають в організм людини через шкіру в процесі ходьби босоніж та при лежанні на землі.

Клінічна картина геогельмінтозів досить різноманітна та залежить від виду збудника. Так, при аскаридозі, у хворих, на початку захворювання, з’являються ознаки катару верхніх дихальних шляхів, пневмонії, кропив’янки, згодом – тошнота, рвота, болі в животі, головні болі, розлади травлення (запори/ рідкі випорожнення) та ін..

При трихоцефальозі виникають кишкові коліки, які нагадують приступи апендициту, головні болі, головокружіння, роздратованість, обмороки,  епілептичні напади, анемії.

При  кишковій вугриці, у початковій фазі захворювання, з’являється підвищення температури тіла, шкірний зуд, кропив’янка, згодом – слабкість, головний біль, болі в області живота, печінки, жовчного міхура, рідкі випорожнення, зниження маси тіла.

Оскільки симптоми зараження кишковими гельмінтами розпізнати самостійно досить важко, то важливо не займатися самолікуванням, а звертатися до фахівців. Особливо тяжко захворювання протікають у дітей раннього віку. Діагноз підтверджується лише на підставі лабораторних досліджень біоматеріалу.

З метою профілактики геогельмінтозів необхідно:

  • захищати грунт від фекального забруднення. На кожній садибі, садовій ділянці обладнувати туалет;
  • не використовувати у якості добрив незнезаражені фекалії;
  • ретельно промивати проточною водою та обдавати окропом, перед вживанням, овочі, ягоди та фрукти;
  • ретельно мити руки перед їжею, після відвідування туалету, контакту з грунтом, піском, немитими овочами;
  • охороняти харчові продукти від мух.

Лабораторіями ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» на обласному та районному рівнях проводяться дослідження біоматеріалу, грунту, піску, овочів, води питної, стічної, відкритих водойм, побутового пороху, круп, членистоногих на паразитологічні показники.

За консультацією звертатись за тел. (057) 738 05 15 (бактеріологічна лабораторія,  м. Харків, вул. Самсонівська, 43) та (057) 315 02 63 (відділення організації епідеміологічних   досліджень, м. Харків, Помірки).