Чим небезпечні баштанні культури

Кавуни займають далеко не останнє місце за вмістом вітамінів та  кількістю корисних речовин. У 100 грамах кавуна окрім води міститься білок, мінерали (фосфор, магній, залізо, натрій, кальцій, калій), 12% цукру (сахароза, фруктоза, глюкоза), вітаміни А, В, С.

Кавуни володіють корисними лікувальними властивостями: сечогінними, жовчогінними, послаблюючими.

Вживаючи кавуни, Ви отримаєте енергетичний заряд на весь день. Завдяки потужному антиоксиданту, який міститься в кавуні, можна запобігти розвитку раку товстої кишки, артриту, астми, раку простати і серцево- судинних захворювань.

Диня багата на кальцій, цинк, залізо, вітаміни А, В, С і Р. А ще в її м’якоті містяться речовини, що допомагають виробленню серотоніну, відомого як “гормон щастя”. Користь дині для здоров’я людини визначається її загальнозміцнюючим, заспокійливим, сечогінним, м’яким проносним ефектом, вона стимулює кровотворення, здійснює антисклеротичну, протиревматичну дію.

Кавуни та дині  традиційно огорнуті міфами про їх небезпеку, в першу чергу – через наявність в них надмірної кількості нітратів. Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які зв’язують гемоглобін крові, порушується перенесення останнім кисню до клітин організму, що спричиняє розвиток гіпоксії та загальної інтоксикації. Вживання нітратів може призвести до нудоти, блювоти, болю в шлунку або проносу. Особливо повинні побоюватися цього вагітні жінки, діти і люди у яких є різне захворювання нирок. Слід звернути увагу на те, що кавун не бажано вживати людям, які хворіють на цукровий діабет, або на ожиріння. Для дорослої людини достатньо з’їсти 400-500 г кавуна, для дитини  – не більше 100 г.

У природі не існує таких харчових продуктів, які б у своєму складі абсолютно  не містили нітратів.  Визначити «на око» кількість нітратів у кавуні чи іншій плодоовочевій продукції не можливо, такі визначення можливі  лише за допомогою досліджень, проведених у лабораторних умовах. Відповідно до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин  у харчових продуктах», затверджених наказом МОЗ України    від    13.05.2013 № 368,  нормативні рівні вмісту нітратів значно різняться для різних видів плодоовочевої продукції. Допустимий рівень вмісту нітратів у кавунах  та динях — найменший серед усіх овочів  та складає відповідно 60 та 90 мг на кілограм ваги продукту. Для людини безпечною добовою дозою нітратів є  5 мг нітратів на 1 кг маси тіла. Отже, людина вагою 70 кг без будь-яких наслідків для здоров’я може вживати щоденно 350 мг нітратів. Разом з тим необхідно пам’ятати, що у недозрілих плодах завжди міститься нітратів більше, ніж у стиглих. Кавуни накопичують більше нітратів у м’якоті товщиною до 3-х см біля шкірочки та хвостика, тому дітям слід давати серцевину кавуна.

Найчастіше погіршення стану здоров’я після вживання кавунів пов’язане з мікробним забрудненням цього харчового продукту. Зробити кавун небезпечним для здоров’я можуть як неправильні умови зберігання, так і порушення правил торгівлі. Найкраще купувати кавуни в супермаркетах та магазинах. На ринках та торгівельних майданчиках місце торгівлі кавунами для захисту від сонця має бути обладнане навісом, кавуни повинні бути розкладені на товарних лотках.

Не слід купувати баштанні розрізані чи з вирізаним на пробу шматочком. За наявності повітря бактерії швидко розмножуються у солодкому середовищі пошкодженого плоду, і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів. На шкірці кавуна зберігаються частинки ґрунту, пилу, і з ними — різні мікроорганізми та, можливо, збудники кишкових захворювань, тому погано вимитий перед вживанням плід може стати причиною кишкової інфекції.

Нерідко великий кавун з’їдається не відразу і зберігається розрізаним не у холодильнику, а при кімнатній температурі. У цих умовах на поверхні плоду також починають розмножуватися мікроорганізми. І замість отримання насолоди від споживання смачних плодів, можна захворіти на різноманітні кишкові інфекції.

При дотриманні цих елементарних гігієнічних правил ризик виникнення інфекційного захворювання після вживання баштанних культур буде мінімальним.