У Харківській області зареєстровано новий випадок захворювання на ботулізм

Станом на 25 липня  2018 року в Україні зареєстровано 58 випадків захворювань на ботулізм, постраждало 65 осіб, з них 5 померло.

25.07.2018 до ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» надійшло екстрене повідомлення про  новий  випадок  ботулізму  у  мешканки м. Мерефа Харківського району  Харківської області. Це вже другий випадок цього захворювання  у  поточному році на  Харківщині.

У ході розслідування встановлено, що жінка, 1985 року народження, 20.07.2018 вживала в їжу  рибу в’ялену не патрану «лящ». При опитуванні постраждалої з’ясувалось, що риба була придбана в торгівельній мережі одного з магазинів м. Мерефа. Перші симптоми захворювання (блювота, слабкість, «сітка»  перед очима) з’явились наступного дня після вживання риби. На протязі  п’яти днів лікувалась самостійно, самопочуття не покращувалось, у хворої  підвищилась температура тіла, з’явилась сухість у ротовій порожнині та порушення ковтання. 25 липня звернулась за медичною допомогою до КЗОЗ «Мереф’янська ЦРЛ» звідки була направлена  до КЗОЗ «Обласна клінічна інфекційна лікарня» та  госпіталізована до реанімаційного відділення з діагнозом «Ботулізм». Хворій введено протиботулінічну сироватку та проводиться   симптоматичне лікування, стан середньої ступені тяжкості.

У лабораторії особливо небезпечних інфекцій Центру проводяться дослідження  сироватки крові хворої на наявність ботулотоксину.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! У випадку виникнення перших симптомів захворювання (загальна слабкість, відчуття «сітки» перед очима, подвоєння в очах) негайно звертайтесь за медичною допомогою. У даному разі самолікування неприпустиме.