Всесвітній день боротьби з гепатитами

Міжнародна подія, присвячена проблемам гепатиту, відзначається щороку 28 липня. Ця дата – нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого тяжкого захворювання, як гепатит.

Головна мета заходів – підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, скринінгу,  профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С.

Статистика невблаганна, в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або С. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький.

Вірусні гепатити – група широко розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. У патології печінки підтверджена роль щонайменше 6 вірусів гепатитів: А, B, C, D, E, G.

Вірусний гепатит А та Е передаються через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки та при прямому контакті з інфікованою людиною, однак вони не призводять до хронічних захворювань печінки.

Найбільш небезпечні віруси гепатитів В та С, які передаються при порушенні цілісності шкірних покровів, під час пологів, хірургічних втручань, переливанні крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів під час проведення пірсингу, татуювання, а також предметів особистої гігієни (зубних щіток, бритв, ножиців). Передаються гепатити і статевим шляхом.

Вираженість симптоматики при гепатитах залежить від типу вірусу. Захворювання проявляється збільшенням печінки, болем та відчуттям важкості у правому підребір`ї, диспепсичними явищами, жовтяницею та свербіжем шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі, знебарвленням випорожень, загальною слабкістю та зниженням працездатності. Окрім цього, гепатит може перебігати безсимптомно, або із слабко вираженою симптоматикою, тоді люди не підозрюють про наявність у них захворювань.

Запорукою своєчасного встановлення діагнозу та призначення адекватного лікування є дослідження крові на маркери вірусних гепатитів В (HBsAg) та С (antiHCV), яке дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях.

Єдиним ефективним засобом профілактики гепатитів А і В є вакцинація.

Слід пам’ятати, що при своєчасному виявленні ці захворювання піддаються успішному лікуванню, а при дотриманні елементарних правил гігієни – ризик зараження гепатитами можна знизити у десятки разів.

 

 

Пам’ятайте: захворювання легше попередити ніж лікувати його наслідки! При виникненні перших симптомів захворювання звертайтесь до лікаря!