Про результати лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за 6 місяців 2018 року.

За 6 місяців 2018 року в м. Харків та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 1730 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 45,7% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, вмісту нітратів, заліза, аміаку, сульфатів, хлоридів, сухого залишку.

Основним з проблемних питань регіону залишається перевищення вмісту нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання, що є одним з основних чинників, який негативно впливає на стан здоров’я населення, особливо дітей. За І півріччя 2018 року у воді колодязів, яку споживають діти віком до 3-х років, кратність перевищення вмісту нітратів до 2,5 ГДК (гранично допустима концентрація) виявлена у Барвінківському, Дергачівському, Великобурлуцькому, Куп’янському, Печенізькому районах та м. Люботині,  перевищення до 5,0 ГДК у Зміївському, Балаклійському, Золочівському, Ізюмському, Борівському, Краснокутському, Валківському, Харківському, Зачепилівському та Кегичівському районах, перевищення до 10,0 ГДК – у Первомайському, Лозівському, Близнюківському, Коломацькому, Чугуївському районах, м. Лозова та до 14,0 ГДК – у Нововодолазькому районі.

Перевищення ГДК нітратів встановлено у 43,8 % досліджених проб води із колодязів.

За мікробіологічними показниками досліджено 1139 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 25,5 % проб не відповідають нормативним вимогам.

У м. Харкові досліджено 18 проб води з каптажів природних джерел. У воді з 4-х джерел («Манжосов Яр», вулиця Мінераловодська, «Олексіївська балка», селище Олешки Київського району) реєструвались проби з відхиленням від  норм за мікробіологічними показниками.