Чому не варто відмовлятися від глютену

Лише 1% людей на планеті мусить відмовитись від глютену, усі інші спокійно і з користю для здоров’я можуть їсти продукти, що містять глютен – злаки і похідні від них. Сьогодні розказуємо, як же насправді впливає глютен на організм і чому більшості із нас не варто дотримуватись безглютенової дієти.

ПРО БЕЗГЛЮТЕНОВУ ДІЄТУ

Безглютенова дієта передбачає повну відмову від продуктів з вмістом глютену або їхню заміну на безглютенові. Аргументи цієї позиції такі: буцімто глютен відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, тому що не розчиняється у воді. Або безглютенова дієта допомагає худнути. Або просто допомагає почуватися краще і здоровіше.

Насправді ж, щоби робити будь-які висновки про користь чи шкоду глютену, потрібно дізнатися про нього більше.

ЩО ТАКЕ ГЛЮТЕН

Глютен або клейковина – запасний білок. Він міститься в зернах злаків – пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в‘язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, то це не зовсім не зашкодить 99% з нас. Так само безпечно ми їмо м‘ясо або яйця, які також містять білок.

КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГЛЮТЕН

Є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов‘язано з аутоімунною хворобою – глютеновою ентеропатією або целіакією (https://bit.ly/2LJhUrK). Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом. Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту тощо.

Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену. Тому єдиний спосіб для них вживати той великий асортимент каш, макарон, випічки, який зазвичай їдять люди, це купувати ті ж самі продукти, але без глютену. Або взагалі від них відмовитися.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією. Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.

ЧОМУ НЕ ТРЕБА ВІДМОВЛЯТИСЯ ВІД ГЛЮТЕНУ

В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їхніх на безглютенових двійників не лише не варто, але й шкідливо.

  • Люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, виключають з раціону цільнозернові злаки, які містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита. Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

Плюси тут звісно також є, адже переймаючись глютеном у складі, окрім цільнозернових злаків люди припиняють їсти печиво, сосиски, білий хліб, кетчуп тощо. Ці продукти, окрім безневинного глютену, містять і досить небезпечні трансжири, консерванти та цукор. Таким чином, відмовляючись від них, люди почуваються здоровіше саме через те, що не їдять всі вищеперелічені складники, а не глютен.

  • Не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії (https://goo.gl/3Femc4), (https://goo.gl/GV5m4Y). Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі. Люди, яким не діагностовано целіакію чи алергію на глютен, добровільно переходять на безглютенову дієту, бажаючи бути в тренді. Для них така дієта може бути небезпечною для здоров’я.

МОЗ України рекомендує  – дотримуйтеся збалансованного та повноцінного харчування. Наголошуємо, що будь-яка дієта  повинна відповідати основним принципам збалансованого харчування та не нашкодити вашому здоров’ю.

Інформація з сайту МОЗ України