Що небезпечно їсти влітку

Безымянный

Літо — це прекрасна пора відпусток, поїздок на море та пікніків. Саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції та харчові отруєння, які вкрай небезпечні для життя та здоров’я людей. У зв’язку із підвищенням температури навколишнього середовища створюються сприятливі умови для розмноження збудників кишкових інфекцій у продуктах харчування, які на смак та вигляд не відрізняються від якісних.

З якими продуктами влітку слід бути максимально обережними? Насамперед це:

  • вулична їжа – наприклад шаурма, або пиріжки з м’ясною начинкою, які продаються або готуються прямо на вулиці під палючим сонцем, без належних санітарних умов. Ця іжа псується дуже швидко, особливо, якщо самі інградієнти були спочатку не кращої якості;
  • свіжі ягоди, фрукти та овочі, в тому числі баштанні, перед вживанням слід ретельно мити під струменем проточної води;
  • салати з ризикованими інгредієнтами: грибами, яйцями, м’ясом, рибою, майонезом, які повинні зберігатися не більше двох годин з моменту приготування. В літню спеку цей термін значно скорочується. Купуючи салат у магазині, ви ризикуєте отруїтися, адже чітко не знаєте, скільки він зберігався у холодильнику. У домашніх умовах також не варто довго зберігати салати, бажано з’їдати їх відразу після приготування;
  • м’ясо та молочні продукти можуть бути причиною захворювання на сальмонельоз. Це небезпечне захворювання можна отримати при вживанні недостатньо термічно обробленого м’яса птиці, сирого молока. Влітку кількість подібних отруєнь різко зростає не тільки через спекотну погоду, але й тому, що багато хто вирушає на дачі, в села, де купують продукти «з рук», які не пройшли ветеринарний контроль. Ретельно обирайте м’ясо і для шашликів та добре просмажуйте його;
  • торти та тістечка, які дуже вимогливі до умов холодового зберігання;
  • консервовані продукти домашнього приготування, які категорично не рекомендується купувати.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж лікувати. Бережіть здоров’я!