Про ситуацію з карантинних інфекцій у світі.

Згідно з інформацією ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України» у І півріччі 2018 року в світі реєструвалися   холера, гарячка денге, гарячка Ласа, хвороба, спричинена вірусом Ебола та інші особливо небезпечні хвороби, які мають широку розповсюдженість та забирають людські життя.

Спалах хвороби, спричиненої вірусом Ебола було зареєстровано з початку квітня у Демократичній Республіці Конго – на кінець червня було зареєстровано 55 випадків, 29 з яких закінчились смертю захворілих. На основі швидкої оцінки ризиків (через географічну близькість, великий обсяг руху людей і товарів через кордон і уздовж ріки Конго, недостатність національних можливостей для реагування на випадок), Регіональне бюро ВООЗ для Африки визначило 9 країн для надання їм підтримки в заходах по забезпеченню готовності: Ангола, Бурунді, Центральна Африканська Республіка, Республіка Конго, Руанда, Південний Судан, Танзанія, Уганда й Замбія.

За даними ВООЗ з початку  поточного року в 26 країнах світу кількість захворілих холерою склала понад 25,9 тисяч осіб, з них 735 закінчились летально, також зареєстровано більше 129 тисяч випадків підозри на холеру. Найбільша кількість захворілих припадає на країни Африканського континенту (Демократична Республіка Конго, Нігерія, Сомалі, Кенія).

У Нігерії продовжується спалах гарячки Ласа – в 21 штаті з 1 січня 2018 року зареєстровано більше 400 підтверджених випадків захворювання, 25%  яких закінчились смертю. Випадки захворювання зареєстровані також у Ліберії (18 підтверджених випадків, з яких 13 захворілих померли) та Сьєрра–Леоне (18 випадків, з них 7 летальних). Вірус  гарячки Ласа є ендемічним для Західної Африки (природним резервуаром є гризуни).

У країнах Азії реєструються випадки захворювання на гарячку денге – найбільша кількість захворілих у В’єтнамі та Таїланді (з початку року – біля 20 тисяч у кожній країні), також випадки захворювання зареєстровані у наступних країнах регіону: Шрі–Ланка, Камбоджа, Китай, Лаос, Малайзія, Філіппіни, Сінгапур, Пакистан, Індія, Бруней. Гарячка денге реєструвалась у Австралії, Французькій Полінезії, Фіджі, Новій Каледонії, острові Реюньон, Мальдивах.

Нагадаємо, що подорожуючи світом варто дотримуватись наступних правил:

  • зважаючи на те, що більшість екзотичних інфекційних хвороб передаються при укусах комах (комарів, кліщів), подбайте про репеленти;
  • якщо ви від’їжджаєте до ендемічних з жовтої лихоманки країн, відповідне щеплення потрібно отримати за 10 днів до виїзду;
  • не намагатися допомогти хворим птахам та тваринам;
  • треба дотримуватись правил особистої гігієни, не купувати продукти харчування сумнівної якості та у випадкових осіб, вживати бутильовану воду не купатися на необлаштованих пляжах;

При перших ознаках інфекційного  захворювання або укусах тваринами, кліщами звертайтесь за медичною допомогою.