Про вплив іонізуючого випромінювання на організм людини.

В процесі життєдіяльності  людина  постійно зазнає впливу іонізуючого випромінювання від природних джерел (космічне випромінювання, концентрація радону-222 у повітрі приміщень, природні радіонукліди у будівельних матеріалах і продуктах харчування) та за певних умов може попадати під вплив іонізуючого випромінювання від штучних джерел (медичне опромінювання, умови праці пов’язані з використанням ДІВ, радіаційні аварії тощо). Механізм біохімічних процесів, що виникають у людини під дією іонізуючих випромінювань, надзвичайно складний. Основне значення у цих процесах мають сполуки, які утворюються внаслідок опромінення і які є хімічно високоактивними. Вони руйнують структуру клітин, тканин та органів і, таким чином, негативно впливають на біохімічні процеси і генетику клітин.

Біологічна дія зростає із збільшенням потужності випромінювання, тривалості його дії, розміру опромінюваної поверхні, що в свою чергу призводить до збільшення дози опромінення. Клітини, тканини і органи мають різноманітну радіочутливість. У порядку зменшення радіочутливості тканини і органи поділяють на 3 групи: 1-ша – усе тіло, статеві залози і червоний кістковий мозок; 2-га – м’язи, щитовидна залоза, жирова тканина, печінка, нирки, селезінка, шлунково-кишковий тракт, легені, кришталик ока або інші органи, які не входять у 1-шу і 3-тю групи; 3-тя група – шкіра, кістки, кисті рук, передпліччя, гомілки і стопи. Чим молодша людина, тим вища її чутливість до іонізуючого опромінення. Дуже чутливий до опромінення плід. Доросла людина у віці від 25 років і більше найстійкіша до опромінення.

Серйозною небезпекою для здоров’я є віддалені наслідки, які розвиваються у двох випадках: 1) після перенесеної гострої або хронічної променевої хвороби; 2) внаслідок тривалої дії (інколи протягом десятків років) незначних доз радіації, що перевищують рівень природного радіаційного фону. Вірогідність віддалених наслідків зростає зі збільшенням добової та річної дози опромінення.

Інформуємо, що  юридичні та фізичні особи для проведення радіаційного контролю,   радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини, дозиметричних досліджень з визначення «гамма-фону» та вмісту радону в приміщеннях та інше, можуть звернутися до ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м. Харків, Помірки (тел. 315-00-07,   315-00-48).