Про роботу з контактними особами в осередках туберкульозу

Епідемічна ситуація з туберкульозу в Харківській області залишається напруженою.

Незважаючи на поступове зниження показників захворюваності (у 2018 році на 8,8%) понад 60% захворілих виділяли збудник в навколишнє середовище, майже у кожного четвертого було встановлено резистентність до протитуберкульозних препаратів; 5,1% захворілих – діти 0-17 років.

Зменшити епідемічну напруженість з туберкульозу в суспільстві можливо за рахунок своєчасного виявлення нових випадків захворювання та залучення хворих на лікування. Особи, які мали навіть епізодичні контакти з хворими на туберкульоз, складають групу підвищеного ризику захворювання. За такими особами встановлюється динамічне медичне спостереження.

В Харківській області за підтримки міжнародної організації РАТН з травня 2017 року відпрацьовується модель організації роботи з особами, що мали контакт з хворими на туберкульоз. Визначено пілотні райони (Зміївський та Харківський), де відпрацьовуються практичні підходи до успішного розслідування контактів. Щомісячно фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» та КЗОЗ «ОПТД №1» здійснюються моніторингові візити до лікувально-профілактичних закладів пілотних районів. В ході візитів уточнюється коло контактних осіб по нових випадках захворювання, надаються рекомендації щодо організації їх обстеження та профілактичного лікування за місцем мешкання.

У 2017 році в області при обстеженні та в ході динамічного спостереження у 58 контактних діагностовано туберкульоз.

При проведенні епідрозслідувань в осередках туберкульозу, взятих на облік у 2018 році, виявлено 3696 осіб, які були в контакті з хворим та могли інфікуватися від нього. При обстеженні цих осіб у 23-х встановлено діагноз туберкульозу. Своєчасне виявлення захворювання сприяло зменшенню ризику розповсюдження інфекції серед оточуючих.

Пам’ятайте, що турбота про своє здоров’я  та близьких  дозволить уникнути захворювання на туберкульоз. Якщо ви мали контакт з хворим на туберкульоз потрібно протягом 2-х років кожні півроку проходити скринінгове анкетування та обстеження у лікаря.