Ботулізм: оперативні дані щодо захворюваності

бот

За оперативними повідомленнями, з початку 2018 року в Україні зареєстровано 77 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіло 86 людей, 7 із них померли. 53 захворілих вживали рибну продукцію, виготовлену в побуті або невідомого походження. Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням м’ясних консервів та інших виробів з м’яса (у 21 захворілого), овочів та грибів консервованих – у 10 захворілих, вживання невідомого продукту зареєстровано у 3-х захворілих.

Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання (у 63 постраждалих), була виготовлена в домашніх умовах. Водночас, зареєстровано 8 випадків ботулізму з 10 захворілими, що ймовірно пов’язані з рибною продукцією (переважно в’ялена непатрана риба) невідомого виробництва, придбаною в магазинах, та ще 8 постраждалих придбали аналогічну продукцію на стихійних ринках.

Детальніше про ботулізм – що потрібно знати та як уберегтися – читайте тут.

Інформація з сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України