Чи готові ви до школи: контрольний список

Упродовж останніх тижнів у рамках інформаційної кампанії “До школи” ми розказували, як підготуватись до 1 вересня учням, батькам і освітянам, щоби наступний навчальний рік був виключно здоровим і корисним. Сьогодні нагадуємо основні пункти, які допоможуть перевірити готовність до школи.

1. У дитини є власний лікар

До педіатра чи сімейного лікаря, з яким ви підписали декларацію для дитини, завжди зможете звернутись як для діагностики і лікування, так і для профілактичних оглядів. Усі послуги у нього – безоплатні для вас, їх оплачує Нацслужба здоров’я.

Докладніше: Які послуги будуть надавати сімейні лікарі, терапевти і педіатри з липня

2. У дитини є всі необхідні щеплення

Календар профілактичних щеплень визначає найоптимальніший час уведення вакцин для найефективнішого захисту дітей від інфекційних хвороб, тому надзвичайно важливо, щоб дитина отримувала свої щеплення вчасно. Перед початком навчального року надолужте усі пропущені щеплення.

Докладніше: Від яких хвороб захищає вакцинація

3. У дитини є потрібні медичні довідки

Перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд. Педіатр чи сімейний лікар видасть необхідну для школи довідку (форма №086-1/о), в якій, зокрема, зазначить групу для занять фізичною культурою. Крім того, потрібно оновити Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о), якщо дитина одержала нові щеплення.

Зверніть увагу: «Медична карта дитини» (форма № 026/о), яку раніше вимагали заклади освіти, більше не потрібна – дані про стан здоров’я дитини не можуть бути відкритими і зберігатись поза межами медзакладу. Цю форму МОЗ України скасувало у березні 2018 року.

Докладніше: Які медичні довідки потрібні дитині до 1 вересня

4. Ви придбали необхідні для школи речі

Одяг дитини має бути з максимальним вмістом натуральних волокон. Натуральні тканини забезпечують повітропроникність і таким чином – тепловий комфорт. У повністю синтетичному одязі (наприклад, з 100% поліестеру) дитина може пітніти, ризикує переохолодитись і застудитись.

Докладніше: До школи: як правильно вибрати одяг школяреві

Щоби вберегти  дитину від проблем зі спиною, важливо не лише вибрати “правильний” портфель до школи, а й стежити, щоби школяр носив його правильно. Заохочуйте дитину розповідати про будь-який дискомфорт, біль, оніміння чи інші відчуття у спині, шиї, руках чи ногах, які виникають при носінні рюкзака. Не чекайте, коли дитина сама повідомить, – дуже часто діти сприймають дискомфорт як належне.

Докладніше: Як правильно вибрати рюкзак до школи: радить лікар

5. Ви знаєте все про здорове харчування дітей

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура спроживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою.

Згідно з оновленими нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років – 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам  треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам.

Забезпечення харчуванням дітей в школах – це відповідальність органів місцевого самоврядування. Водночас, харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою.

Докладніше: До школи: здорове харчування школярів

6. Ви підготувались психологічно

Позитивне налаштування – це одне із найважливіших і, ймовірно, найскладніших завдань. Щоби сформувати позитивні асоціації з новим навчальним роком, важливо говорити з дітьми про початок навчання та усіляко демонструвати своє позитивне ставлення.

“Зауважуйте та обговорюйте з дітьми, що доброго є в новому початку – а це і зустріч з друзями, і нові цікаві знання (і тут йдеться не лише про школу, а й про позашкільні гуртки), і дорослішання (зв’яжіть зі стартом занять не лише нові обов’язки, а й права та бонуси, наприклад збільшення кишенькових грошей, можливість самому добиратись до школи чи право на участь в якихось сімейних рішеннях)”, – радить Вікторія Горбунова, психотерапевт, доктор психологічних наук, авторка книжок з виховання дітей.

Докладніше: До школи: Як підготуватись психологічно

З початком нового навчального року багато “шкільних” тем про здоров’я набувають особливої актуальності. Тому ми продовжимо публікацію корисних порад, які допоможуть вберегти фізичне і психологічне здоров’я школярів. Уже найближчим часом розкажемо, які прості правила гігієни допоможуть уникнути багатьох хвороб, як визначити, що школяра цькують або що ваша дитина займається булінгом, і як забезпечити психологічний комфорт дитині у школі.

Так само продовжується робота над удосконаленням санітарних правил, якими регулюються практично усі питання навчання в школі. МОЗ України спільно З МОН України і експертами розробив новий Санітарний регламент для школи і пропонує громадськості долучитись до його обговорення: https://bit.ly/2oqnfpL

З новим навчальним роком! Нехай він буде легким, здоровим і корисним!

Інформація з сайту МОЗ України