ДО УВАГИ БАТЬКІВ ШКОЛЯРІВ. Як зберегти здоров`я школяра?

Динамічне спостереження за станом здоров’я дітей, а особливо школярів, свідчить про те, що протягом шкільних років кількість здорових дітей значно зменшується.

Основними факторами, які впливають на здоров’я дітей та підлітків під час навчання є: перевтома, гіподинамія, стреси, неправильне харчування, шкільне обладнання, яке не відповідає гігієнічним нормативам.  Основні захворювання, які  притаманні школярам: порушення зору, захворювання шлунково-кишкового тракту, захворювання опорно-рухового апарату, респіраторні захворювання.

          Причинами порушення зору  є значне навантаження на зоровий аналізатор в процесі навчання та виконання домашніх завдань, а також проведення значної кількості часу біля телевізора та комп’ютера.  Щоб зберегти зір дитині потрібно регулярно проводити зорову гімнастику, налаштувати настільну лампу так, щоб світло падало зліва, заняття за комп’ютером чи перегляд телевізійних програм повинно тривати не більше       30 хвилин на день.

Важливу роль також відіграє раціональне і правильне харчування, оскільки під час навчання значно виростають енергозатрати організму. Неправильне харчування та фаст-фуди можуть привести до захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема гастриту. Щоб уникнути цього лікарі рекомендують  гаряче харчування для всіх школярів під час їх перебування в школі та не радять вживати чіпси, сухарики, газовані солодкі напої та ін.

Школярі хворіють захворюваннями опорно-рухового апарату, найчастіше це викривлення хребта (сколіози, лордози, кіфози), основними причинами яких є – неправильна посадка за шкільними партами та домашніми столами, важкі рюкзаки на одне плече. Для профілактики цих захворювань необхідно слідкувати за поставою дитини, щоб вона не сутулилась, не опускала голову.  При сидінні на стільці стопи мають повністю стояти на підлозі, а спина мати опору. Шкільний рюкзак потрібно носити на  двох плечах для рівномірного розподілу його ваги.

Школярі часто хворіють респіраторними захворюваннями, які миттєво розповсюджуються серед дітей, оскільки у класах та коридорах школи створюються  умови для життя та розмноження збудників хвороб. Для профілактики необхідно регулярно провітрювати класи, коридори та інші шкільні приміщення. Дітей потрібно привчити регулярно мити руки з милом, а при відсутності такої можливості використовувати антибактеріальні серветки. І головне – не відправляти дитину до школи при появі симптомів респіраторного захворювання.

Дотримання цих простих гігієнічних правил дозволить зберегти здоров’я вашої дитини.