Про умови оздоровлення та відпочинку дітей протягом оздоровчого періоду.

Безымянный

ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України»  відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища, лікувально-профілактичних закладів, загальноосвітніх та дитячих навчальних закладів, закладів соціального забезпечення Харківської області на 2018 рік продовжено проведення лабораторних досліджень в  закладах оздоровлення та відпочинку дітей  в період оздоровчої кампанії.

Протягом ІІI оздоровчої зміни фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» були проведені лабораторні та інструментальні дослідження у 23 закладах оздоровлення та відпочинку дітей, з них: у 21 позаміському, 1 закладі оздоровлення санаторного типу та 1 наметовому містечку.

Всього з початку підготовчого періоду та оздоровчої кампанії проведено 528 відвідувань закладів оздоровлення та відпочинку дітей, з них 97 — комісійно, разом із представниками районних та міських відділів освіти. За результатами лабораторних досліджень в 74 закладах (14,0%)  виявлено відхилення від нормативних вимог.

Дані лабораторного контролю з початку підготовчого періоду та протягом  III оздоровчої зміни:

—  на 489 об’єктах проведено дослідження питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»:        за мікробіологічними показниками досліджено 662 проби, перевищення нормативних вимог виявлено в 85 пробах (12,8%); за санітарно-хімічними показниками досліджено 531 проба питної води, перевищення нормативних вимог виявлено в 82 пробах (15,4%);

—  на 9 об’єктах досліджено 61 пробу води відкритих водойм за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками: за мікробіологічними показниками відхилення від  нормативних вимог встановлені у 4 пробах (6,6%),, за санітарно-хімічними показниками перевищення нормативних вимог виявлено у 12 пробах (19,7%);

— на 18 об’єктах проведено дослідження калорійності готових страв, досліджено 40 проб, відхилення від нормативних вимог виявлено у 3 пробах (7,5 %);

— на 19 об’єктах проведено дослідження готових страв на  бактеріальне забруднення: досліджено 54 проби, перевищення мікробіологічних показників готових страв  виявлено в 2 пробах (3,7%);

—  на 10 об’єктах проведено дослідження на якість «С»-вітамінізації: досліджено 23 проб, в 2 пробах третьої страви (8,7%) вміст вітаміну «С» нижче розрахункових величин;

— на 19 об’єктах проведено санітарно-бактеріологічний контроль змивів  на умовно-патогенну та патогенну мікрофлору: досліджено 435 змивів, з них 19 не відповідали  нормативу (4,4%).

Фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» за результатами лабораторних досліджень, в яких були виявлені відхилення від нормативних показників, надано 89 рекомендацій керівникам дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, районних управлінь освіти, молоді та спорту.

В дитячих закладах оздоровлення та відпочинку з початку оздоровчого сезону випадків спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано.