Щодо якості води відкритих водойм в місцях масового відпочинку населення

Протягом всього купального сезону 2018 року Державна установа «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” проводить лабораторний контроль води поверхневих водойм в місцях масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжах).

Лабораторним контролем протягом серпня 2018 року охоплено 48 пляжів, в тому числі 3 пляжі в позаміських дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. За результатами досліджень на мікробіологічні показники безпечності води водоймищ з 211 досліджених проб не відповідали нормативним значенням 16 проб (7,6 %).

Так на пляжах м. Балаклія (міський пляж на річці Ляхівка та дитячий пляж на річці Балаклійка), смт Борова (міський пляж на Краснооскільському водосховищі),                       смт Зачепилівка (зона відпочинку на річці Берестова), с. Попівка Красноградського району (ставок в зоні відпочинку) вміст у воді лактозопозитивних кишкових паличок перевищував нормативні значення.

На санітарно-хімічні показники у серпні було досліджено 238 проб води відкритих водойм, з них 16 (6,7 %) не відповідали нормативним вимогам. Проби води з пляжів            смт Борова (міський пляж на Краснооскільському водосховищі) не відповідали встановленим нормативам за показниками запаху та біологічного споживання кисню, наметового містечка «Бритай» у Лозівському районі (Бритайське водосховище) не відповідали встановленим нормативам за вмістом сухого залишку та сульфатів.

У зв’язку з цим ДУ “Харківський ОЛЦ МОЗ України» не рекомендує купатись на зазначених пляжах до отримання задовільних результатів лабораторних досліджень та застерігає від можливих негативних наслідків для здоров’я.

Інформація про нерекомендовані для купання місця у Харківській області розміщуються на інтерактивній карті протягом всього купального сезону в рубриці «Карта не рекомендованих для купання місць в Харківській області».