До відома туристичних фірм.

За інформацією ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України» у різних країнах світу реєструються такі особливо небезпечні інфекції як холера, гарячка Ласса, гарячка денге, хантавірусна інфекція, близькосхідний респіраторний синдром.

У Центральній і Західній Африці триває великий спалах холери. Випадки захворювання зареєстровані у Демократичній Республіці Конго, Камеруні. Спалах триває і у Ємені – найбільш постраждалі райони Амран, Ель-Махвіт, Аль Дхале, Сану, Дамар. Захворювання реєструються також у Індії.

Випадки холери було зареєстровано у мешканки Південної Кореї, яка нещодавно повернулася з м.Мумбай (Індія) та мешканки Китаю, яка відвідувала Малайзію.

У Нігерії продовжується спалах гарячки Ласа – з початку спалаху зареєстровано більш ніж 400 лабораторно підтверджених випадків, 25% з яких закінчились смертю. Випадки цього захворювання реєструються і у Ліберії – з січня 2018 року було зареєстровано 20 лабораторно підтверджених випадків, показник летальності серед яких склав 70%.

Випадки захворювання на гарячку денге реєструються у країнах Азії – Шрі–Ланка, Бангладеш, Китай, Малайзія, Філіппіни, Пакистан, Індія, Таїланд. Гарячка денге реєструвалась також на острові Реюньйон.

У Панамі триває спалах хантавірусної інфекції, який почався у червні поточного року. Вважається, що резервуаром вірусу, який викликає захворювання, є гризуни, збудник передається людині контактним, повітряно–пиловим і аліментарним шляхами через продукти життєдіяльності гризунів.

У Індії (штат Одиша) зареєстровано 15 випадків сибірської виразки. Після епідеміологічного розслідування було встановлено, що всі захворілі вживали в їжу м’ясо померлої тварини.

Загальна кількість лабораторно підтверджених випадків близькосхідного респіраторного синдрому зареєстрованих з 2012 року становить 2229, з яких 35,5% летальні. Більшість випадків була зареєстрована у Саудівській Аравії (1853 випадки). На сьогодні нові випадки, виявлені в тих самих регіонах Саудівської Аравії, причинами захворювання людей є контакт з верблюдами та вживання верблюжого молока.

Нагадаємо, що подорожуючи світом варто дотримуватись наступних правил:

  • подбайте про репеленти (більшість екзотичних інфекційних хвороб передаються при укусах комах);
  • якщо ви від’їжджаєте до ендемічних з жовтої лихоманки країн, відповідне щеплення потрібно отримати за 10 днів до виїзду;
  • не намагатися допомогти хворим птахам та тваринам;
  • не купувати продукти харчування та у випадкових осіб, вживати бутильовану воду, не купатися на необлаштованих пляжах та дотримуватись правил особистої гігієни.

При перших ознаках інфекційного  захворювання або укусах тваринами, кліщами звертайтесь за медичною допомогою.