В Україні зафіксовано ще один летальний випадок від ботулізму. МОЗ України закликає звертатись до лікаря при перших ознаках хвороби

На Херсонщині не вдалося врятувати чоловіка, який захворів ботулізмом, оскільки він пізно звернувся за медичною допомогою. Його дружина перебуває у реанімації.

11 вересня зафіксовано 8-й з початку року летальний випадок від ботулізму – у Херсоні помер чоловік. Ймовірна причина ботулізму – копчена риба домашнього приготування, яку він разом з дружиною споживали напередодні.

До Херсонської обласної клінічної лікарні подружжя доставили ввечері 10 вересня. Чоловік знаходився у вкрай важкому стані, він помер протягом години після госпіталізації. Жінка наразі знаходиться у відділенні реанімації у тяжкому стані.

Міністерство охорони здоров’я ще раз наголошує, що при найменшій підозрі на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, що у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину.

В Україні наявні високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна у будь-який час (навіть вихідні або неробочі години)! Її терміново доставляють із ДП “Укрвакцина МОЗ України” у місце зафіксованого випадку ботулізму.

Нагадуємо, що найчастішими симптомами ботулізму є:

  • порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість);
  • загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт;
  • пригнічення функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;
  • у  дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

Найбільш ефективним способом профілактики ботулізму є дотримання правил безпеки. Передусім, уникайте споживання їжі, якщо ви не впевнені в її якості. Небезпечним є  споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки така риба могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічної обробки. Також варто уникати споживання продуктів, якщо ви не можете бути впевнені у дотриманні умов їх зберігання та транспортування.

З початку 2018 року станом на 11 вересня 2018 року зареєстровано 80 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 93 людини, 8 з них померли.

 

Інформація з сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України