Стартували польові дослідження з прикладної епідеміології в Україні

17 вересня розпочався третій, найцікавіший етап підготовки фахівців з інтервенційної (прикладної) епідеміології ППЕ-Укр — польові дослідження.

16 резидентів, серед яких епідеміологи, працівники лабораторних центрів МОЗ України, управлінці Міністерства охорони здоров’я, Міністерства оборони, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, за підтримки регіональних менторів програми закріплять на практиці навички, набуті у перших двох модулях (біостатистика, дизайн епідеміологічних досліджень, робота з програмою «ЕпіІнфо» тощо).

Так, учасники мають оперативно оцінити чутливість системи епіднагляду до виявлення випадків дифтерії в Чернівецькій області.

У контексті ускладненої епідемічної ситуації, зокрема щодо вакцинокерованих хвороб, та низького відсотка охоплення профілактичними щепленнями, оцінювання та розробка рекомендацій із покращення чутливості епіднагляду на клінічному і лабораторному рівнях набуває дуже важливого значення.

Результати цього швидкого оцінювання матимуть виключно науковий зміст та будуть репрезентативними насамперед для регіону, де його здійснюють. Аналізована інформація не міститиме ні персональних даних, ані відомостей про назви закладів охорони здоров’я, їхніх керівників і працівників. А от результати дослідження буде використано для удосконалення системи епідеміологічного нагляду як на регіональному, так і на загальнонаціональному рівні.

Нагадуємо, що ППЕ-Укр реалізується у країні з ініціативи ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та за підтримки Центрів контролю за захворюваннями (CDC Atlanta), Агентства зменшення загрози обороні США (DTRA) і за технічною допомогою ВООЗ.

 

Інформація з сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України