Експлуатація радіотехнічних об’єктів в населених пунктах.

Одним із важливих чинників для забезпечення належних умов життєдіяльності людини має стан електромагнітної ситуації в населених місцях. Джерелами електромагнітного забруднення оточуючого середовища є радіотехнічні об’єкти, в т.ч. базові станції операторів мобільного зв’язку.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.11.2017 № 1477 «Про внесення змін до Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань» (Правила) затверджено нові гранично допустимі рівні електромагнітних полів. Станом на сьогодні гранично допустимий рівень напруженості електромагнітного поля становить 6 В/м (раніше 3 В/м), гранично допустимий рівень густини потоку енергії становить 10 мкВт/кв.см (раніше 2,5 мкВт/кв.см). В новій редакції Правил  саме на власника радіотехнічного об’єкту покладено забезпечення дотримання гранично допустимих рівнів електромагнітних полів.

Згідно з п. 1.6.5. Правил  вимірювання рівнів електромагнітних полів проводяться за замовленням власника радіотехнічного об’єкту суб’єктами господарювання, акредитованими на право проведення таких видів діяльності.

Лабораторія електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» має атестат про акредитацію  Національного агентства з акредитації України на право проведення вимірювань рівнів електромагнітних полів в довкіллі та на робочих місцях персоналу.

Власники джерел електромагнітних випромінювань можуть звертатись для проведення досліджень за адресою:  Помірки, м. Харків, 61070,тел. 315-00-07,   315-00-48.