Україна досягла помітного прогресу і продовжує боротьбу з тютюнокурінням

Цими днями (1–6 жовтня) у Женеві відбувається 8-ма сесія Конференції Сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, де зібралися делегати 137 країн, представники ООН, міжнародних організацій та громадськість.

Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) — міжнародний договір, укладений 2003 р. з метою допомогти подолати епідемію тютюнокуріння у світі. Україна ратифікувала РКБТ ВООЗ у 2006 р. і відтоді досягла значних успіхів у сфері контролю над тютюнокурінням, зокрема, завдяки впровадженню ефективних законодавчих норм.


Цьогоріч Конференція Сторін присвячена обговоренню подальшої боротьби з тютюнокурінням у контексті досягнення Цілей сталого розвитку ООН. До розгляду включено такі питання, як нелегальна торгівля тютюновими виробами, зокрема ратифікація та впровадження положень Протоколу про ліквідацію нелегальної торгівлі тютюновими виробами, інноваційні тютюнові продукти (електронні сигарети й тютюнові вироби для нагрівання), реклама, склад і маркування тютюнових виробів та багато інших.

На одній із перших сесій було презентовано та обговорено звіт про Глобальний прогрес країн у впровадженні Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Про досягнення нашої держави у сфері контролю над тютюном розповіла делегатка від Міністерства охорони здоров’я України Катерина Римаренко. Зокрема, вона наголосила: «Протягом останніх десяти років Україна досягла значного прогресу у впровадженні РКБТ ВООЗ, що доводять результати останніх досліджень. Так, з 2010 р. поширеність куріння серед дорослих зменшилася на 20%, серед підлітків — майже на 40%. Нам є чим пишатися, але разом з тим лишаються питання, які потребують вирішення і щодо яких ми працюємо за підтримки Офісу Бюро ВООЗ в Україні, міжнародних організацій та громадянського суспільства. Ми перебуваємо на шляху ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, прийняття важливих положень Статей 9, 11 та 13 РКБТ ВООЗ та імплементації положень Директиви 2014/40/ЄС. Також потрібно зосередити увагу на проблемах, які ми вважаємо нагальними. Насамперед, ідеться про інноваційні тютюнові продукти, такі як електронні сигарети й тютюнові вироби для нагрівання».

Голова Секретаріату РКБТ ВООЗ, д-р Вера-Луїза да Коста-е-Сільва підсумувала обговорення: «Ми із задоволенням повідомляємо, що на основі інформації, отриманої від сторін (Конвенції) у циклі звітності 2018 р., цей прогрес проявляється у виконанні більшості статей Конвенції, зокрема тих, що мають часові обмеження, як-от вільне від тютюнового диму середовище, ефективне маркування пакування і заборона реклами та спонсорства тютюну».

Джерело: http://www.who.int/fctc/mediacentre/news/2018/launch-global-progress-report-2018/en.

 

Інформація з сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України