Важливі не тільки оцінки. Поради для батьків.

Закінчився перший місяць навчання у школі. Діти зустріли старих та нових друзів, отримують нові знання, враження та навички. Але, крім цього, вони можуть стикнутися із небезпекою – інфекційними хворобами: гострими респіраторними інфекціями та грипом, кором, краснухою, вітряною віспою, паротитом, кишковими інфекціями, вірусним гепатитом та багатьма іншими.

Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина або носій.

Зараження відбувається через дихальні шляхи, забруднені бактеріями або вірусами продукти харчування, воду, предмети побуту, руки.

Тому, шановні батьки! Привчайте своїх дітей дотримуватись простих правил особистої гігієни:

– регулярно мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету та повернення із громадських місць;

– не торкатися обличчя, волосся, носа, рота, очей та вух забрудненими руками;

– прикривати рот та ніс при чханні, кашлі одноразовою паперовою серветкою та викидати її у смітник одразу після використання. Після чхання та кашлю потрібно вимити руки. У разі відсутності такої можливості, використовувати одноразові серветки з антисептичними розчином.

Важливо дотримуватись правил при харчуванні та питному режимі. Діти повинні слідкувати, щоб посуд, яким вони користуються, був чистим та непошкодженим. Не можна використовувати індивідуальний посуд та вживати продукти харчування інших дітей. Для пиття використовувати бутильовану або кип’ячену воду.

Нерідко учні старших класів купують різні продукти харчування у магазинах чи кіосках поблизу школи, тому їм потрібно пояснювати, що завжди необхідно звертати увагу на загальний вигляд, термін виготовлення та придатності, умови зберігання продуктів. Діти повинні знати не лише про користь та шкоду продуктів, а й про те, що вони можуть бути небезпечними через недотримання правил їх виготовлення та зберігання.

Дітям, які відвідують спортивні секції чи танцювальні гуртки слід не ділитися з іншими дітьми одягом, формою, рушниками, губками, засобами особистої гігієни.

Найважливішими заходами профілактики ряду інфекційних захворювань (туберкульозу, дифтерії, правця, кору, епідемічного паротиту, краснухи, коклюшу) серед учнів шкіл є профілактичні щеплення, які проводяться згідно Календаря профілактичних щеплень.

При появі перших ознак інфекційного захворювання, залишайте дитину вдома, щоб попередити можливі ускладнення та передачу збудника іншим. Проконсультуйтесь з лікарем та забезпечте дитині належний догляд. У школу можна повертатися лише після повного одужання.

Збереження здоров’я дитини – головне завдання батьків, педагогів та інших працівників школи, в якій дитина навчається.