15 жовтня – Всесвітній день чистих рук

Всесвітній день чистих рук (Global Handwashing Day) проводиться щорічно з 2008 року. Ідея такої дати належить Генеральній Асамблеї ООН спільно з Дитячим фондом ЮНІСЕФ і Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Всесвітній день чистих рук – це добра нагода нагади всім про важливість гігієни.

Як відомо, через забруднені руки можна захворіти холерою, черевним тифом, дизентерією, гепатитами А і Є, гельмінтозами і багатьма іншими кишковими інфекційними захворюваннями.

За рекомендаціями ВООЗ миття рук входить до п’ятірки ключових принципів безпечного харчування, що свідчить про важливість даного питання у профілактиці кишкових інфекцій.

Немиті руки підвищують ризик зараження респіраторними захворюваннями. У сезон грипу миття рук – найкращий, після вакцинації, спосіб уникнути вірусу, адже він потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ми часто торкаємось руками.

Питання гігієни рук стоїть особливо гостро в медичних закладах, на підприємствах громадського харчування, дитячих установах та інших закладах обслуговування населення. До працівників даних закладів застосовуються підвищені вимоги, адже від того, наскільки співробітники дотримуються правил миття рук, багато в чому залежить здоров’я тисяч людей.

Крім мікроорганізмів на руки можуть потрапити і віруси. Вірус, що потрапив на шкіру рук, легко знешкодити за допомогою води й мила. Мило позбавить від вірусів, що знаходяться у ліпідній капсулі – лужне мильне середовище розчинить цю оболонку і знищить їх. Саме тому для дотримання гігієни недостатньо лише ополіскувати руки проточною водою. Мило та вода в рази зменшують кількість мікробів на руках (до 8% мікроорганізмів залишається на руках після миття), проте треба вміти ними користуватися.

Коли необхідно мити руки? Згідно рекомендацій, опублікованих на інтернет – сайті   ВООЗ, підтримувати чистоту рук необхідно перед тим як брати продукти і готувати їжу, після відвідування туалетної кімнати, до і після дотику до тварин. Також надана техніка миття рук з милом і водою.

Щоб гарно вимити руки, перед цією процедурою потрібно зняти всі прикраси і засукати рукава. Коли ви намилюватимете руки, особливу увагу приділіть кінчикам пальців, простору під нігтями та поверхням між пальцями. В цих місцях відбувається найбільше скупчення мікробів. Потріть як слід круговими рухами і змийте водою. Витирайте руки після миття чистим рушником, а краще-рушником одноразового використання.

Не потрібно ставити собі нагадування на мобільному телефоні для того, щоб не забути помити руки. Постарайтеся зробити так, щоб цей процес був природним, без зайвих нагадувань. Виробіть у себе і своїх близьких звичку, навик. Якщо у Вас в сім’ї росте дитина, постарайтеся прищепити йому змалку навички особистої гігієни рук і поясніть, що перед тим, як сісти за стіл, необхідно ретельно вимити руки.

Ставтеся уважно і дбайливо до свого здоров’я, адже це основа вашого добробуту, успіху і щастя!

руки

(https://ru.espreso.tv/news)