Шкірні антисептики. Критерії вибору.

Антисептика — система заходів (як профілактичних так і лікувальних), спрямованих на знищення   патогенних мікроорганізмів на поверхні шкіри за умови мінімального впливу на організм.

Антисептика рук медичних працівників є невід’ємною складовою дотримання протиепідемічних заходів при наданні медичної допомоги, яка проводиться з використанням антисептичного засобу з метою знищення або запобігання росту патогенних мікроорганізмів без необхідності використання води, мила, рушників або інших сушильних приладів.

Антисептики – це антимікробні речовини, які інактивують мікроорганізми або запобігають їх подальшому росту на шкірі людини. Активними інгредієнтами є спирти, хлорпохідні (хлоргексинол, хлоргексидин, гексахлорофен), йодоформ, триклозан, четвертичні сполуки амонія. Допоміжні речовини в препаратах, як правило, включають загусник, такий як поліакрилова кислота, зволожувачі, такі як гліцерин, а також пропіленгліколь і ефірні олії рослин.

Використання шкірних антисептичних засобів має широкий спектр. Перш за все – це медична   галузь, в тому числі при догляді за немовлятами, тяжкохворими,  та в таких закладах, як: салони краси, навчальні заклади, на підприємствах харчової промисловості, в громадських місцях, тощо.

Використання спиртовмісних засобів більш притаманно для медичної галузі, бо вони мають більші переваги над іншими: знищення більшості мікробів,вірусів швидкий час дії (до 30 секунд), доступність речовини за місцем надання медичної допомоги, краща переносимість шкірою, не потребують особливої інфраструктури (система водопостачання, раковина, мило, рушник).

Сучасна промисловість пропонує широкий асортимент різноманітних антисептиків  в різних формах: рідкий розчин, гель, піна. Вибір засобу для використання в роботі повинен ґрунтуватися на наступних критеріях:

  • відсутність протипоказів у використанні;
  • гіпоалергенність;
  • висока ефективність;
  • швидка дія (до 30 секунд);
  • низька витрата засобу;
  • естетичні переваги такі як: запах, колір, текстура, липкість, зручність у використанні, компактність;
  • доступність, зручність і функціонування диспенсера (пристрою для контрольованої видачі речовини);
  • гарне співвідношення «ціна/якість».

Руки  перед обробкою антисептиком потрібно  вимити водою з милом, якщо є явне забруднення кров’ю, чи  іншими біологічними рідинами, є велика ймовірність, або доказана контамінація (забруднення) потенціальними спороутворюючими організмами та після відвідування туалету.

Дії з гігієни рук більш ефективні, якщо на руках відсутні порізи, нігті натуральні, короткі, не покриті лаком, на зап’ястях відсутні годинник, браслети і  зап’ястя не закриті одягом.

Слід пам’ятати, що лише через  забруднені руки можуть передаватися до 80% інфекційних захворювань. Систематичне використання антисептичних засобів у відповідності  до регламенту по застосуванню –  є запорукою епідемічного благополуччя при наданні медичної допомоги.