Смартфони передають не лише повідомлення, а ще й бактерії

Смартфони супроводжують нас буквально всюди.
Вранці ми вимикаємо будильник, часто беремо телефон на кухню чи у ванну кімнату, користуємось ним в громадському транспорті та загалом безліч разів протягом дня. І нарешті, знову засинаємо з телефоном в руках. Якщо вам знайома така ситуація, подумайте про те, наскільки ваш смартфон може бути брудним.

На його поверхні – сліди від наших пальців, волога, жир і піт від скронь, вух і волосся, залишки їжі та бруду, маленькі часточки всіх місць, де вдалося побувати за день. Це все само по собі є джерелом мікробного забруднення та слугує багатим середовищем для розмноження та виживання бактерій.

До того ж, ми часто зберігаємо телефони в теплі й вони самі можуть нагріватися. Такі умови створюють дуже сприятливе середовище для життєдіяльності мікроорганізмів. А в деяких джерелах можна знайти інформацію, що наші телефони в 10(!) разів брудніші за туалети (https://goo.gl/Qug4o4).

Більшість з цих бактерій не створюють смертельної для нас небезпеки, утім серед них все-таки можуть бути присутні й патогени, до прикладу – патогенні штами кишкової палички або ж антибіотикорезистентні стафілококи чи стрептококи та багато інших (https://goo.gl/8PYDaA). Вони можуть виступати збудниками кишкових та шкірних інфекцій, підвищити ризики гострого кишкового отруєння або викликати грип (https://goo.gl/htH2Ks).

Зокрема в багатьох дослідженнях вказано, що телефони в медзакладах можуть бути джерелом розповсюдження внутрішньолікарняних інфекцій (https://goo.gl/6pR5tu). Це насамперед небезпечно для хірургічних, інфекційних відділень та пологових будинків, де такі інфекції часто можуть бути питанням життя і смерті. Тому в деяких медзакладах існують інструкції з рекомендаціями щодо очищення телефонів не тільки для лікарів, але я й для відвідувачів (https://goo.gl/7jj7LR).

Існують різні способи збереження гігієни телефону – від дезінфікуючих серветок для техніки до спеціальних ультрафіолетових кейсів, які можна використовувати також і для гаманців та годинників. Наприклад, в цьому дослідженні було визначено, що найефективнішими є ультрафіолетові бокси (https://goo.gl/wo2y9a). Натомість вони досить дороговартісні, тому для більшості людей не матимуть сенсу, щоби просто очищувати смартфон.

Більш універсальним, ефективним та доступним способом можуть бути спиртовмісні дезінфектанти – до прикладу, спиртовмісний дезінфікуючий засіб, спрей чи серветки, наприклад, на основі ізопропілового спирту. Або ж скористайтеся звичайними вологими серветками, вони також очищають поверхню, хоч і не мають дезінфікуючої активності.

В сучасному світі смартфони стали фактично продовженням наших рук. Тож варто слідкувати за гігієною свого телефону так само ретельно.

Докладніше у блозі мікробіолога Olena Livinska – http://www.microbiya.com/2018/09/blog-post_13.html

Інформація зі сторінки Уляни Супрун Фейсбук

https://www.facebook.com/ulanasuprun/photos/a.1764564323828127/2205517716399450/?type=3&theater