Як правильно харчуватись восени

Золота осінь – це найсприятливіший час, щоб по максимуму запастись вітамінами та іншими корисними речовинами. Свіжі осінні дари є найкориснішими помічниками нашому організму. Від того, як ви будете харчуватись восени, залежатиме самопочуття  взимку.

Які ж основні закони харчування восени?  Налягати  на овочі та фрукти – основне правило. Причому вживати їх можна у будь-якому вигляді – пюре, овочевих рагу, додавати до основних страв, робити салати, готувати компоти тощо. Фрукти та овочі,  багаті на клітковину, не тільки додадуть сил, але і піднімуть настрій, а також стануть для організму важливим джерелом вітамінів і мікроелементів. За рекомендаціями дієтологів, протягом дня потрібно з’їдати кілограм овочів у різному вигляді  плюс 500-600 грамів фруктів.

Восени людина дійсно несвідомо віддає перевагу більш поживній та калорійній їжі, тим самим, готуючи організм до холодів.  Якщо ваш організм наполегливо вимагає їжі і від відчуття голоду позбутися неможливо, то побалуйте себе і не відмовляйтеся від жирної їжі. Ідеальним варіантом буде, звичайно, риба або страви, які виготовлені  на рослинній олії, так як для процесу обміну речовин саме ці жири є найбільш підходящими.

Оскільки саме восени починається сезон вірусних захворювань, варто зробити основний акцент, аби виробити міцний імунітет. Рекомендується включити у раціон цибулю та  цитрусові. Вони стануть чудовими помічниками у боротьбі з респіраторними інфекціями. Що стосується вживання комплексу вітамінів, то наразі у них немає гострої необхідності, адже ми ще з літа отримали комплекс поживних речовин.

З настанням осені людський організм, слідуючи законам природи, починає накопичувати жировий запас. І практично кожен відзначає, що з настанням холодів підвищується  і апетит. Що ж можна їсти восени, не побоюючись за талію? Цікаво, що дієтологи рекомендують саме картоплю, вважаючи, що товстіють не від самих овочів, а від того, що з ними подають: котлет, жирних підлив, соусів або масла. Насправді в картоплі багато вітаміну С і калію, а зварена «в мундирі» вона взагалі перетворюється на дієтичне блюдо. Корисно до такої картоплі додати сир і зелень, щоб отримати низькокалорійну їжу. Дуже корисна і капуста, причому як свіжа, так і квашена, яка містить безліч вітамінів і мінімум калорій.

За загальноприйнятою думкою осінь – це час хандри, коли дощі здається ллють цілу вічність і так хочеться загорнутись у плед, зручніше всістися перед телевізором з плиткою шоколаду або парою тістечок. При такому підході  не варто дивуватися тому, що до весни  влізти в легкі речі буде неможливо. Виявляється,  бажання споживати солодощі саме восени науково пояснюється. Саме з настанням цієї пори року у багатьох з нас в організмі знижується вміст серотоніну. І ми підсвідомо тягнемося до солодощів, які містять речовину, що підвищує рівень серотоніну – цукор. Випробувавши тимчасовий підйом настрою, ми невблаганно додаємо у вазі, а організм через деякий час знову дає сигнал про те, що пора б підкріпитися солоденьким. Розірвати це порочне коло можна тільки зусиллям волі, тому потрібно свідомо обмежувати себе в солодощах, замінюючи їх фруктами. А щоб підвищити настрій потрібно регулярно виконувати гімнастику або просто прогулюватися на свіжому повітрі.

Якими б банальними не виглядали ці поради, вони у всі часи були, є  і будуть найбільш дієвими, а значить, дотримуючись їх можна зберегти не тільки бадьорість духу, бажану вагу тіла,  а  і  гарне самопочуття.