Іксодовий кліщовий бореліоз

В 2018 році через високу активність кліщів відмічається зростання захворюваності на інфекції, які передаються при укусі кліща.

В Харківській області найбільш поширений іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). За 9 місяців 2018 року захворюваність хворобою Лайма зросла в 2 рази, зареєстровано 279 випадків.

В області визначено 414 населених пунктів, які розташовані в осередках іксодового кліщового бореліозу та поблизу від них. Наявні активні осередки і в               м. Харкові: Лісопарк, Саржин Яр, с.П’ятихатки, лісопосадки біля окружної дороги на Олексіївці.

На осінній період приходиться другий пік активності кліщів в природі, у зв’язку з чим зростає загроза інфікування людей під час відвідування лісу, парків та інших рекреаційних зон. Кліща, який сховався у палому листі  на зимівлю, можливо «потурбувати» розриваючи листя для зрізання грибів, або просто загрібаючи листя ногами. В домівку кліщі можуть потрапити з букетами квітів та листя, підібраними з землі гілочками, шишками або на одежі.

Щоб попередити присмоктування кліщів бажано перед заходом в ліс, лісосмугу, рекреаційну зону обробити поверхню тіла та одежі аерозолем-репелентом для відлякування кліщів та максимально закрити одежею всі відкриті ділянки тіла. А після приходу додому потрібно випрати або ретельно стряхнути верхній одяг та провести ретельний само- й взаємоогляд на наявність кліщів. Обов’язково огляньте домашніх тварин, які були з вами на прогулянці.

Через малий розмір кліща його можна виявити на тілі не одразу, а  лише через декілька днів після відвідування природи. У разі присмоктування кліща треба його якомога швидше видалити, краще це зробити в медичній установі.

Для виключення ризику захворювання рекомендуємо дослідити кліща на «кліщові» інфекції, що можливо зробити в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» (тел. 315-01-20).

Якщо кліща неможливо дослідити або він виявився інфікованим,  необхідно негайно звернутись до лікаря-інфекціоніста. Профілактичне лікування бажано розпочати у перші 3 доби після присмоктування кліща.

Треба пам’ятати, що при несвоєчасному лікуванні хвороба Лайма набуває хронічного перебігу.