Про ситуацію з карантинних інфекцій у світі.

За даними ВООЗ від 5 жовтня 2018 більш ніж 306 000 осіб у Ємені, у тому числі 164 000 дітей у віці до 15 років, отримали другу дозу вакцини проти холери у межах шестиденної сумісної кампанії ВОЗ та ЮНІСЕФ у трьох районах провінцій Ходайда та Ібб. Вакцинація проти холери включає в себе отримання двох доз, перший етап вакцинації було проведено у серпні.

Нагадаємо, що в Ємені з 2017 року триває  тяжка епідемія холери яка виникла під час військових дій, внаслідок чого більшість населення не має доступу до безпечної питної води.

Також у серпні 2018 року міністерство охорони здоров’я Демократичної республіки Конго повідомило ВООЗ про наявність вже десятого спалаху лихоманки, викликаної вірусом Ебола, який відбувся за багато кілометрів від попереднього, у провінції Північна Ківу  (кордон з Руандою та Бурунді). Станом на середину жовтня вже зареєстровано 220 випадків хвороби, включаючи 145 померлих. Захворіло 20 медичних працівників, з яких 3 померли.

У Кенії (штати Ваджир та Марсабіт) у поточному році зареєстровано спалах гарячки долини Ріфт. Початок спалаху пов’язується з наслідками сильних дощів і повеней, які створили умови, сприятливі для поширення комара, який є основним переносником вірусу. На територіях, де є випадки захворювання гарячкою долини Ріфт людей, реєструються масові випадки цим захворюванням овець та верблюдів. У Кенії спалахи цієї хвороби реєструються досить часто, попередній був зареєстрований з листопада 2014 по січень 2015 року.

Слід пам’ятати, що подорожуючи країнами, в яких можна «зустріти» екзотичне для України захворювання, варто дотримуватись правил:

  • подбайте про репеленти! Більшість екзотичних інфекційних хвороб передаються при укусах комах (комарів, кліщів);
  • якщо ви від’їжджаєте до ендемічних з жовтої лихоманки країн, відповідне щеплення потрібно отримати за 10 днів до виїзду;
  • не намагатися допомогти хворим птахам та тваринам, або торкатись палих;
  • треба дотримуватись правил особистої гігієни, не купувати продукти харчування у випадкових осіб, вживати бутильовану воду та не купатися на необлаштованих пляжах;

При перших ознаках інфекційного  захворювання або укусах тваринами, кліщами звертайтесь за медичною допомогою.

Довідково: Лихоманка долини Ріфт (лихоманка Ріфт Валлі) – небезпечна геморагічна вірусна інфекція, яка вражає головним чином тварин але може перебігати у людей як тяжка геморагічна гарячка, менінгоенцефаліт, вражати очі. Більшість випадків інфікування людей відбувається через контакт з кров’ю або органами хворих тварин або через укуси інфікованих комарів. На сьогодні випадки передачі цього захворювання від людини до людини не зареєстровано.