Глобальна конференція із забруднення повітря і здоров’я розпочалася у Женеві

30 жовтня у штаб-квартирі ВООЗ у Женеві розпочалася перша Глобальна конференція із забруднення повітря і здоров’я, що триватиме до 1 листопада.

Захід організовано за підтримки Програми ООН із навколишнього середовища, Всесвітньої метеорологічної організації, Секретаріату Рамкової конвенції зі зміни клімату, Коаліції за збереження клімату і чистоти повітря для зменшення концентрації нестійких забруднювальних речовин і Європейської економічної комісії Організації Об’єднаних Націй.

В Україні практично кожна п’ята смерть від інфекцій нижніх дихальних шляхів спричинена забрудненням атмосферного повітря. Аби змінити цю ситуацію, необхідні зусилля не тільки держави, наукової спільноти, бізнесу та громадянського суспільства, а й кожного з нас.

У конференції беруть участь міністри охорони здоров’я та навколишнього середовища та інші представники національних урядів, співробітники міжурядових установ, фахівці з охорони здоров’я та інших секторів (транспорту, енергетики тощо), а також представники науково-дослідницької спільноти і громадянського суспільства. Центр громадського здоров’я репрезентують заступник гендиректора Владислав Збанацький та керівник відділу епіднагляду за неінфекційними захворюваннями та факторами навколишнього середовища Анатолій Оперчук.

Форум організовано на виконання мандата Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я на боротьбу з однією із найсерйозніших причин передчасної смертності у світі, від якої щороку помирає 7 млн осіб. У більшості міст рівень забруднення атмосферного повітря перевищує рекомендовані ВООЗ показники якості повітря. До третини всіх випадків смерті від інсульту, раку легень і серцево-судинних захворювань обумовлено забрудненням повітря.

Існують економічно доступні стратегії зі зменшення викидів у транспортному, енергетичному, сільськогосподарському, житловому секторах та сфері утилізації відходів. Стратегії, побудовані з урахуванням питань здоров’я, дають змогу зменшити масштаби зміни клімату і сприяти досягненню Цілей сталого розвитку щодо здоров’я людей, чистої енергетики та повітря в містах.

«Дев’ять із десяти людей у світі дихають забрудненим повітрям. Більшості із 7 млн смертей людей у світі можна запобігти», — наголосив у вступній промові очільник ВООЗ д-р Тедрос Гебреєсус.

«Необхідні особисті рішення, як, наприклад, перехід до більш здорового харчування», — зазначила Тереса Рібера, міністр екологічних перетворень Іспанії. Такий начебто дивний підхід має цілком обґрунтовано: щоби вплинути на стан атмосферного повітря, треба змінити принципи землекористування — збільшити площу лісів за рахунок зменшення пасовищ для тварин, котрі є джерелом м’яса.

Центр громадського здоров’я відкритий до співпраці та впровадження ініціатив, що допоможуть зменшити негативний вплив забрудненого повітря! Долучайтеся до нашої команди!

 

 

 

 

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України