Як зупинити спалах кору в Україні

 1 листопада  відбувся брифінг щодо підвищення захворюваності на кір після початку навчального року. Генеральний директор ЦГЗ Володимир Курпіта розповів про причини зростання захворюваності на кір і зокрема – смертності від ускладнень кору, показники охоплення вакцинацією і заходи профілактики кору.

 Головні факти про кір в Україні:

– у вересні -жовтні 2018 року захворюваність на кір знову зростає: щотижня фіксується понад тисячу нових випадків, з початку року постраждали уже 35 233 українців;

– найбільший приріст захворюваності на кір спостерігається у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший: в Івано-Франківській, Закарпатській та Львівській областях.

– з початку року від ускладнень кору померло 15 людей: 11 дітей і 4 дорослих;

– ризик захворіти збільшується через спільне перебування дітей школах та дитячих садках, оскільки вірус кору передається дуже швидко і в зоні особливого ризику знаходяться діти, які не можуть отримати щеплення;

– найчастіше хворіють на кір діти 5-9 років (32% серед усіх випадків кору серед дітей); це ті діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно, через що у них не виробився імунітет до хвороби.

Докладніше про спалах кору, важливість вакцинації і перелік протипоказань: https://goo.gl/2hVjr5

Що робить МОЗ України для подолання кору: goo.gl/73h7m1

Що може зробити кожен, щоб зупинити кір: https://goo.gl/rc7bxR

Центр громадського здоров’я МОЗ України Volodymyr Kurpita

 Інформація з сайту МОЗ України