Антибіотики стануть неефективними, якщо нічого не змінювати!

90% усіх антибіотиків, призначених на первинному рівні меддопомоги, використовують для лікування інфекцій дихальних шляхів, 90% яких спричинено вірусами.

«На мою думку, антибіотики слід відпускати виключно за рецептом, — говорить Ханне Бак Педерсен, керівниця Програми з медичних технологій і лікарських засобів Європейського регіонального бюро ВООЗ. — Але що ми бачимо? У більшості країн, представники яких є у цій залі, продаж антибіотиків без рецепта заборонено. Однак ці правила не виконують. І антибіотики можна купити вільно, без рецепта».

Чому так відбувається і що треба зробити для кращого розуміння того, що вже настав час обережного застосування антибіотиків, нещодавно обговорювали в Алмати (Казахстан). Із 30 жовтня до 1 листопада тут відбувалися Міжпрограмні консультації щодо ролі первинної медико-санітарної допомоги в належному застосуванні лікарських препаратів і зниженні стійкості до протимікробних препаратів.

До обговорень долучилися представники 16 країн, серед яких були й фахівці з України, зокрема Віктор Ляшко, перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Під час консультацій було презентовано та обговорено кілька тем, важливих для розв’язання глобальної проблеми у сфері громадського здоров’я — антибіотикорезистентності. Зокрема, учасники розглянули досвід практичного впровадження правових норм, що забороняють безрецептурний продаж антибіотиків. Також було проаналізовано причини непередбачуваного використання антибіотиків та самолікування на прикладі країн Західної Європи.

За підсумками міжпрограмних консультацій в Алмати можна виділити основні кроки для врегулювання ситуації щодо антибіотиків:

  • впровадження експрес-тестування, щоб надати можливість лікарям призначати антибіотики вузького спектра дії (наприклад, тест Strep A);
  • запровадження технологічних інновацій для удосконалення епіднагляду, схем призначення медикаментозної терапії та покращення обізнаності населення;
  • повна заборона безрецептурного продажу антибіотиків та впровадження зобов’язання зберігати рецепт у аптеці протягом шести місяців або перехід на електронний рецепт;
  • продаж точної кількості протимікробних таблеток або запровадження системи, яка дає змогу повертати антибіотики, що залишилися після завершення курсу лікування;
  • упровадження відтермінованого рецепта;
  • організація комунікаційних кампаній для лікарів та населення стосовно шляхів розв’язання проблеми стійкості до протимікробних засобів.

Після аналізу цих напрямів ЦГЗ має намір поетапно адвокатувати доцільність їхньої реалізації в Україні.

 

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України