Про отруєння грибами у Харківській області

gr_06_08_15

Протягом червня – липня 2015 року на території Харківської області зареєстровано 5 випадків отруєнь людей грибами. На жаль, життя однієї людини медикам врятувати не вдалося. Всі потерпілі вживали страви з грибів, які збирали власноруч на території області.

У зв’язку із сприятливими для розмноження грибів погодними умовами (достатня кількість тепла та опадів) значно збільшилась кількість охочих до «грибної охоти». Тому Держсанепідслужба Харківської області застерігає всіх громадян утримуватись від вживання дикорослих грибів, адже це може коштувати здоров’я і навіть життя їм та їхнім близьким.

Але якщо, ігноруючи існуючу небезпеку, неможливо утриматись від спокусливого бажання, пам’ятайте всім відомі правила:

  • ніколи не збирайте гриби, які мають на ніжках бульбоподібне потовщення, оточене оболонкою (як наприклад у блідої поганки і червоного мухомора);
  • збирайте в лісі тільки ті гриби, їстівні властивості яких не викликають у Вас сумніву;
  • не кладіть до кошика їстівні гриби, які вже переспіли, червиві або зіпсовані;
  • не куштуйте на смак та не вживайте в їжу сирі гриби, навіть їстівні;
  • взагалі не збирайте гриби у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг та залізниць, бо вони здатні накопичувати у собі токсичні речовини, в тому числі солі важких металів.
  • принесені додому гриби потрібно в той же день піддати кулінарній обробці, попередньо відваривши у воді;
  • сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка не руйнують отрути в неїстівних грибах;
  • готові страви з грибів зберігайте при температурі не вище 10оС, але не більше 24 годин.

При перших ознаках погіршення стану здоров’я після вживання грибів необхідно терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Будьте обережними та уважними під час «тихого полювання»! Бережіть своє здоров’я та життя!