Профілактика кишкових інфекцій.

kih_31_07_2015

У літній період почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій. За інформацією Держсанепідслужби України у липні поточного року зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій у Львівській, Чернігівській, Сумській, Житомирській областях, внаслідок яких постраждало 100 осіб, у т.ч. 39 дітей.
За даними епідрозслідувань встановлено, що епідускладнення виникли внаслідок недотримання правил особистої гігієни, умов і термінів зберігання готових страв, відсутності документів, що засвідчують якість та безпечність харчових продуктів, порушення санітарно-гігієнічних вимог, залучення осіб до приготування страв без відповідної освіти, кваліфікації та без особових медичних книжок.

З метою попередження захворювань кишковими інфекціями, виникнення спалахів та харчових отруєнь рекомендуємо:

  • Не купувати продукти харчування, особливо м’ясні та молочні, на стихійних ринках у приватних ociб.
  • При покупці харчових продуктів звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування способом, зазначеним на упаковці та у встановлений виробником термін.
  • Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання.
  • Захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід необхідно добре промити їх питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом.
  • При приготуванні їжі сирі та варені продукти обробляти окремо. Стіл, розділочні дошки, ножі, м’ясорубку після роботи з сирими продуктами ретельно вимити і прошпарити окропом.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річки, озера, ставка та з невідомих підземних джерел. Для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або з централізованих джерел водопостачання.
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду i рук вода має бути профільтрована i проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води.
  • У подорожі не рекомендовано брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
  • На відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу.
  • При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з грунтом та піском.
  • Ретельно мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
  • Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні берегтися від заковтування води.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів (нудота, блювота, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла) необхідно ізолювати хворого та звернутись до лікаря. Не рекомендовано займатись самолікуванням.

Будьте завжди здорові!