Міжнародний день відмови від куріння — українцям безкоштовно допомагають кидати курити

15 листопада 2018 р. світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від куріння. У цей день фахівці з громадського здоров’я закликають курців припинити курити, а владу — запроваджувати ефективні антитютюнові закони.

В Україні щоденно курять 7,2 млн дорослих, але 62,5% із них хочуть позбутися тютюнової залежності. Водночас, частка тих, хто справді припиняє курити назавжди, на жаль, незначна.

Щоб допомогти тим, хто хоче позбутися згубної звички, в Україні було запущено перший національний сервіс, який складається із «гарячої» телефонної лінії 0-800-50-55-60 та веб-сайту www.stopsmoking.org.ua. Тут працюють фахові психологи, які надають індивідуальні консультації, допомагають знайти правильну мотивацію, розробити власний план відмови від куріння та оцінити потенційні ризики.

Сервіс працює з 20 червня 2017 р. За 16 місяців роботи «гарячої» лінії було проконсультовано понад 1 000 клієнтів, ще понад 100 — отримало онлайн-консультацію, а веб-сайт відвідало більше 20 000 користувачів. Опитування клієнтів лінії показало, що 12,5% з них успішно припинили курити (не курять півроку і більше) — і майже 70% із них сказали, що їм допомогла телефонна консультація.

Це добрий показник, адже лінія працювала у режимі реагування на запити клієнтів, тобто з кожним клієнтом, як правило, був лише один контакт. Протягом останніх двох місяців лінія працює у режимі супроводу клієнтів за їхньої згоди (так званий проактивний режим). Якщо людина хоче припинити курити, вона може зателефонувати на лінію, поспілкуватися з консультантом, розробити план і визначити дату відмови від куріння. Після цього консультант супроводжуватиме її протягом першого місяця, який є найбільш критичним. Такий підхід довів свою ефективність у різних країнах світу, де працюють подібні телефонні лінії. Наприклад, у Таїланді частка курців-клієнтів проактивної «гарячої» лінії, які відмовилися від куріння (утримуються півроку і більше), становить 33%.

«За даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS) 2017 р., 39,2% курців пробували кинути курити, однак лише 1,2% змогли це зробити. Нікотинова залежність — це захворювання, самостійно боротися з яким дуже важко, тому краще звертатися по допомогу до фахівців. Ми можемо стверджувати, що робота українського сервісу із відмови від куріння виявилась успішною: 12,5% тих, хто звернувся до фахівців, змогли кинути. Це досить високий показник. Для порівняння, у Туреччині в середньому 8% курцям вдається кинути курити після телефонних консультацій. Ми постійно працюємо над вдосконаленням українського сервісу, але найбільше, чого йому зараз бракує, — це широкої реклами у медіа», — наголосила координатор проекту із відмови від куріння ГО «Життя» Катерина Римаренко.

«Кинути курити — одне із кращих рішень у житті кожного курця. Вже з першого дня відмови від сигарет організм починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуються. Через тиждень без сигарет у колишнього курця покращується відчуття смаку та запаху, через три місяці збільшується обсяг роботи легень на 30%, через п’ять років знижується ризик інсульту до рівня некурця. Чим раніше курець прийме рішення кинути курити, тим краще. А звернувшись на створений сервіс, курець суттєво підвищує свої шанси на успіх», — розказав Отто Стойка, національний експерт із контролю над тютюном, головний лікар Київського міського центру здоров’я.

Довідково

Український сервіс було розроблено в межах спільної ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Бюро ВООЗ в Україні, яку впроваджує громадська організація «Життя» за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва в рамках проекту «Неінфекційні хвороби: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні».

«Гаряча» телефонна лінія 0-800-50-55-60 безкоштовна для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України, укомплектована професійними консультантами і забезпечує клієнтам конфіденційність. На веб-сайті www.stopsmoking.org.ua розміщено корисну інформацію на тему відмови від куріння. Також на сайті можна отримати консультацію, поставивши запитання в онлайн-чаті або надіславши запит електронною поштою. На сьогодні сервіс працює з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 21:00.

Контактна особа: Оксана Тотовицька, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org.

 

 

 

 

 

 

 

ІНШІ