Що треба знати про норми споживання молочних продуктів і проблеми із засвоєнням лактози

Існує багато міфів та тверджень щодо користі та шкоди молока і в цілому щодо його природності для організму людини. Як насправді засвоюється молоко організмом і скільки його можна споживати – розказує мікробіолог Олена Лівінська – кандидат біологічних наук, науковий співробітник відділу фізіології промислових мікроорганізмів Інституту мікробіології і вірусології імені Заболотного НАН України, наукова блогерка, засновниця інформаційного ресурсу «Мікроб і я».

ЯК ЗАСВОЮЄТЬСЯ МОЛОКО ОРГАНІЗМОМ

Деякі дослідження вказують, що корисна мутація, яка дала нам можливість без проблем споживати молоко, відбулась, з точки зору еволюції, відносно недавно — приблизно в період одомашнення корів та кіз (https://goo.gl/rBaQ52). З того часу молоко стало важливою складовою раціону — як хороше джерело поживних речовин, кальцію та вітаміну D.

Молоко містить молочний цукор — лактозу, і для її розщеплення та подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент лактазу. Цей фермент розщеплює дисахарид на моноцукри, які всмоктуються в кишківнику та засвоюються нашим організмом. Якщо така схема в організмі не спрацьовує — цукор не всмоктується і дістається мікроорганізмам нашої мікробіоти. Вони споживають лактозу та утворюють велику кількість газів, що є класичним симптомом при непереносимості лактози.

Вироблення лактози відбувається у всіх ссавців у ранньому віці, водночас її активність з віком часто знижується. Тому “сприйняття” молока та молочних продуктів відбувається у всіх людей по-різному.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО Є ПРОБЛЕМИ ІЗ ЗАСВОЄННЯМ ЛАКТОЗИ

Сьогодні близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці. Картина також різниться і глобально — лактозна непереносимість характерна для більш ніж 90% жителів північноамериканського континенту та Китаю, а на півночі Європи — люди перетравлюють її найкраще (https://goo.gl/9NxwNNhttps://goo.gl/EfTyBk).

Якщо ж ви маєте проблеми з засвоєнням лактози, експерти радять:

  • надавати перевагу молочним продуктам без лактози (продукти майже не відрізнити на смак, втім безлактозні можуть бути трохи дорожчі);
  • споживати мало молочних продуктів, проте регулярно.

В дослідженні Американського національного інституту здоров‘я вказано, що якщо вживати за один прийом їжі не більше 12 г лактози (приблизно 1 чашка молока, або 2 чашки йогурту), то симптоми лактозної недостатності будуть мінімальні, чи не спостерігатимуться (https://goo.gl/m2Wvnr).

В деяких дослідженнях вказано, що якщо є непереносимість лактози, існує сенс в помірних кількостях, але часто вживати кисломолочні продукти, що містять живі лактобацили та біфідобактерії. Адже саме вони здатні переробляти лактозу із найменшим газоутвореннямhttps://goo.gl/v1YpdS).

НОРМИ СПОЖИВАННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Людям, що не мають проблем з непереносимістю лактози, все одно варто пам’ятати, що слід дотримуватися помірності при споживанні продуктів з молока, особливо, з високою жирністю.

Існують різні рекомендації щодо вживання молочних продуктів. Світові організації в галузі харчування рекомендують вживання 2-3 порцій молочних продуктів в день (одна порція- це склянки рідкого продукту або 40 г для твердого сиру). Тут більш детально: https://goo.gl/RoU4FY.

Такими ж є рекомендації МОЗ України: https://goo.gl/3CXN81.

Молочні продукти можна і треба вживати, але вони не мають бути основою раціону. Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання таких продуктів — проконсультуйтесь зі своїм лікарем.

 

 Інформація з сайту МОЗ України