60% усіх захворювань людини походять від тварин

Аграрний сектор і сфера охорони здоров’я мають об’єднати свої зусилля в боротьбі зі зростанням антимікробної резистентності (АМР) в Україні. Тож минулого тижня Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство охорони здоров’я та представники агропродовольчого сектора обговорили реалізацію підходу «Єдине здоров’я» до АМР під час круглого столу в Києві. Захід підготували Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО) та Всесвітня організація охорони здоров’я, за підтримки Посольства Нідерландів в Україні.

«Стійкість до антибіотиків — це зростаюча загроза глобальному здоров’ю. В результаті інфекцій, спричинених мультирезистентними бактеріями, у світі помирає близько 700 000 людей щорічно. У Європейському регіоні це число складає 33 000 і продовжує зростати», — зазначила Марте Еверардпредставниця Бюро ВООЗ в Україні.

Чимало мікробів впливає як на тварин, так і на людей через спільне навколишнє середовище, тому 60% усіх захворювань людини походять від тварин. Це робить здоров’я людей, тварин та навколишнього середовища нероздільним, особливо коли йдеться про боротьбу із протимікробною резистентністю.

В Україні зобов’язання уряду вжити заходів проти АМР призвело до розробки Національного плану дій щодо АМР. Наразі документ перебуває на стадії доопрацювання. Проте слабкі системи епідеміологічного нагляду з антибіотикорезистентності у сфері здоров’я і людей, і тварин залишаються однією з ключових проблем у країні. За словами голови ДержпродспоживслужбиВолодимира Лапи, нинішня трансформація національної системи управління лабораторіями допоможе розв’язати цю проблему та покращити обмін інформацією між сферою охорони здоров’я та аграрним сектором.

Одним із ефективних способів захисту здоров’я людей є попередження антибіотикорезистентності у тваринництві. Багато країн зробили значні кроки щодо заборони використання антибіотиків із метою профілактики захворювань тварин та як стимулятора росту.

«На багатьох фермах у Нідерландах використання антибіотиків вдалося суттєво скоротити за допомогою відносно простих заходів, таких як поліпшення якості питної води та покращення дотримання правил гігієни. Саморегуляція в поєднанні з вдосконаленим епіднаглядом та моніторингом призвели до зменшення використання антибіотиків у тваринництві на 63,4%. Дослідження доводять, що це не вплинуло на обсяги виробництва та прибуток на фермах», — заявила Каролін Спансрадник Посольства Нідерландів із питань сільського господарства.

Щоб використовувати світову практику з протидії антибіотикорезистентності в Україні, ФАО оголосила про запуск свого нового проекту.

«Проект буде зосереджуватися на трьох основних компонентах: удосконаленні законодавства щодо АМР, забезпеченні кращого моніторингу та нагляду, а також адвокації та закріпленні проблеми АМР у порядку денному охорони здоров’я людей, тварин та навколишнього середовища в Україні», — зазначив Еран Райзманстарший спеціаліст із питань тваринництва та виробництва Регіонального офісу ФАО для Європи та Центральної Азії.

Більше інформації:

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/show/60-usih-zahvoryuvan-lyudini-pohodyat-vid-tvarin