Ожиріння як національна проблема

11 жовтня у світі щорічно відзначається Всесвітній день боротьби з ожирінням. У 2017 році напередодні  цього дня опубліковано результати досліджень, які проведені за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). У ході досліджень було проаналізовано показники маси тіла та росту  131,5  млн. людей віком   5 – 10 років та 97, 4 млн.  – від 20 років та  старших. Це  найбільша кількість людей, яка будь-коли приймала  участь в епідеміологічному дослідженні. Аналізувалась динаміка ожиріння у всьому світі за період з 1975 по 2016 рік. Результати дослідження були вражаючі. Число дорослих, які страждають на ожиріння,  збільшилось з  100 млн. у 1975 році  (69 млн. жінок, 31 млн. чоловіків) до 671 млн. у 2016 році (390 млн. жінок,  281 млн. чоловіків). Показники  дитячого та підліткового ожиріння у всьому світі зросли з  1% (що відповідає 5 млн. дівчаток та 6 млн. хлопчиків) у 1975 році  до майже   6% серед  дівчаток  (50 млн.) та 8% серед хлопчиків (74 млн.) у  2016 році. Сукупна  чисельність хворих   на ожиріння  у віці  від 5 до 10 років  зросла у  глобальному масштабі  більш  ніж  в 10 разів (з 11 млн. у 1975 до 124 млн. у 2016 році).

За  даними ВООЗ   в  Україні у  2016 році на ожиріння  страждали  26% дорослих (23 % чоловіків, 28 % жінок) та  6 % дітей.  За прогнозами питома вага населення з ожирінням в Україні у  2025 році зросте  до 28 % серед чоловіків та до 30% серед  жінок.

Надлишкова вага та ожиріння є факторами ризику для таких неінфекційних захворювань,  як:

  • серцево – судинні  захворювання (хвороби  серця та інсульт, які є  головною причиною  смерті);
  • діабет;
  • порушення опорно-рухомої системи (особливо остеоартрит, який призводить до інвалідизації);
  • деякі онкологічні захворювання (у т. ч. рак ендометрію, молочних залоз, передміхурової залози,  печінки, жовчного міхура, нирок та  товстої  кишки).

За офіційними даними 21,7 % хворих на діабет та рак страждають ожирінням, а  ще  57,3 % хворих на діабет мають надмірну вагу.

За результатами досліджень доведено, що  люди з ожирінням  помирають приблизно на тринадцять  років раніше, ніж їхні більш стрункі однолітки. Враховуючи, що тривалість  життя українців, за офіційною статистикою, становить 70 років, надмірна вага може відняти у людини шосту частину життя.

Основна причина  надлишкової ваги та ожиріння — енергетичний дисбаланс, при якому калорійність раціону перевищує енергетичні потреби організму. У всьому світі  відзначаються  тенденції до вживання продуктів з високою енергетичною щільністю та  великим  вмістом жиру, зниження фізичної активності  та  сидячий характер багатьох видів діяльності, зміни у способах пересування та зростаюча   урбанізація. Крім цього,   у країнах  з низьким та середнім рівнем доходів (в т.ч. Україна) проблема ожиріння існує поряд з проблемою неповноцінного харчування, оскільки  більша частина населення немає можливості правильно харчуватись.

Як пояснюють фахівці Українського науково-дослідного інституту  харчування, біотехнології та фармації надмірна вага у населення нашої країни, як і у всьому світі,   пов’язана з неправильним харчуванням і недостатніми  витратами енергії: українці їдять багато насичених жирів – жирного м’яса, сала, масла, мало овочів, і мало рухаються. Різні маркетингові дослідження підтверджують: борошняні вироби, жирні м’ясні продукти, одним словом “фаст-фуд”,  все сильніше витісняє з раціону українців овочі та фрукти.

 

Завадити  надлишковій вазі та ожирінню  у значній мірі можна  на індивідуальному рівні, а саме:

  • обмежити  калорійність свого раціону за рахунок зниження кількості жирів  та  цукру, що  надходять з  їжею;
  • збільшити вживання фруктів та овочів, а також зернобобових, злаків, горіхів;
  • вести регулярну  фізичну активність.

Отже, надмірну вагу  та ожиріння можна  повністю нормалізувати  та вилікувати, якщо дотримуватися правильного режиму  харчування і вести здоровий спосіб життя. Правильне харчування, фізичні вправи, підібрані кваліфікованими спеціалістами, призведуть до зниження ваги  та будуть сприяти поліпшенню самопочуття.

Людина повинна  жити  не для того,  щоб їсти, а їсти – для того щоб жити!