Небезпека вживання слабоалкогольних напоїв.

У 2010 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я прийняла резолюцію, яка затвердила Глобальну стратегію зменшення споживання алкоголю. Ця резолюція рекомендує країнам посилити національні заходи щодо проблем громадського здоров’я, пов’язаних зі споживанням алкогольних напоїв.

Всесвітня організація охорони здоров’я  у 2018 році опублікувала звіт Global status report on alcohol and health 2018, в якому надані останні дані щодо вживання алкоголю та його впливу на здоров’я в світі. Як повідомляється на сайті організації, алкоголь є причиною кожної 20 смерті на Землі (приблизно 3 млн. людей щороку). Україна у всесвітньому рейтингу здоров’я посідає 14 позицію з-поміж 183 країн світу за кількістю смертей від алкоголю.

Крім того, в рамках проекту «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотиків» (ESPAD) у 2015 році вшосте, починаючи з 1995 року, проводилось опитування дітей та молоді на предмет вживання алкоголю. В рамках цього дослідження в Україні було опитано 3215 хлопців та 3459 дівчат у віці 15-17 років з 449 навчальних закладів, розташованих у 24 областях та м. Києві. Результати дослідження показали, що 83,4% опитаних вживали будь-які алкогольні напої хоча би один раз протягом життя. З них – 70% вживали алкоголь протягом станніх 12 місяців (серед дівчат – 71,1%, серед хлопців – 68,7%). Про регулярне вживання (40 і більше разів протягом 12 місяців – фактично щотижня) повідомили 6,1% хлопців та 2,8% дівчат. При цьому, в порушення вимог ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» алкогольні напої продавались особам молодше 18 років. Серед 16-річних опитаних юнаків – 43,4% повідомили, що їм було «легко» або «дуже легко» придбати алкогольні напої, а серед 17-річних про це повідомили 51,7% опитаних.

Серед усіх алкогольних виробів, найбільш доступними виявились слабоалкогольні напої – про це повідомила найбільша кількість опитаних – 59,5%. Але якщо хлопці традиційно вживають пиво та міцні напої, то дівчата – слабоалкогольні напої, шампанське та вино. Характеризуючи останнє вживання спиртних напоїв, 18,2% хлопців та 21,9% дівчат назвали слабоалкогольні напої.

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», від 19.12.1995 року № 481/95 – ВР слабоалкогольні напої – алкогольні напої з вмістом етилового спирту  від  0,5 до 8,5 відсотка об’ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 куб. см,  виготовлені на основі водно-спиртової суміші з     використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю.

Стійка залежність від слабоалкогольних напоїв формується у людини за 3-5 років, після чого виникає не лише алкоголізм з усіма його негативними наслідками, а й розвиваються хвороби серця, печінки, нирок. Причому у дівчат та жінок залежність виникає значно раніше. Завдяки приємному смаку та невеликому вмісту алкоголю слабоалкогольні напої користуються особливою популярністю серед дівчат. Коли дівчата вживають такі коктейлі, вони часто забувають, що в них міститься алкоголь. Проте, кількість алкоголю, який міститься у найбільш популярних напоях (Бренді-кола, Ром-кола, Джин-тонік), складає близько 8%. За даними опитування середній показник вживання підлітками слабоалкогольних напоїв становить 3,2 стандартні порції (стандартна порція – обсяг алкогольного напою, в якому міститься 10 г чистого алкоголю). Отже, споживачі слабоалкогольних напоїв за 1 раз в середньому випивають             32 г чистого алкоголю. Крім того, вміст СО2 у слабоалкогольному напої значно посилює ефект сп’яніння.

Слабоалкогольні напої є небезпечними ще й через свій хімічний склад. Крім етанолу в них ще містяться цукор, безліч консервантів, барвники, підсилювачі смаку, ароматизатори. Великий вміст цукру в напоях – це ризик розвитку метаболічних порушень та ендокринної патології. Особливо небезпечно, коли слабоалкогольні напої містять в своєму складі тонізуючі речовини (енергетики) – кофеїн або подібні до нього речовини: матеїн, теїн, теобромін, теофілін, а також екстракт гуарани, чаю ілімате та інші). Поєднання алкоголю з енергетиками призводить до значного збудження нервової системи, головного болю, безсоння, підвищення артеріального тиску, тахікардії. Такі напої категорично протипоказані підліткам та вагітним жінкам. Люди, особливо молоді, під дією таких напоїв погано контролюють свої вчинки (частіше потрапляють у ДТП, лізуть в бійку, отримують травми, лізуть на дахи, високі будівлі, демонструючи власний «героїзм»).

Викладене вище надає підстави стверджувати, що в Україні спостерігається високий рівень вживання алкоголю підлітками та студентською молоддю, що безпосередньо є соціально-демографічною проблемою, яка стосується всього населення.

Вживання слабоалкогольних напоїв, як і всіх інших алкогольних напоїв, створює серед молоді великі ризики для розвитку алкоголізму та стану здоров’я в цілому. Причина в тому, що алкоголізм у молодому віці спостерігають набагато частіше, ніж у зрілому віці. Причина в тому, що підлітки є соціально незрілими, більш схильні до впливу алкоголю. Їх організм чутливіший і тому ризик стати алкоголіком дуже високий.

Тому поряд з юридичними та медичними заборонами слід проводити інформаційну та роз’яснювальну роботу серед молоді, спрямовану на виховання здорового способу життя. А найкраще виховання дітей – це особистий приклад дорослих, в першу чергу – батьків.

Здоровий спосіб життя та вживання слабоалкогольних напоїв – несумісні!