Як оцінити ризик інсульту і що зробити, щоб його уникнути

Згідно з даними ВООЗ, понад 90% всіх смертей в нашій країні (близько 600 тис на рік) спричинені хронічними неінфекційними захворюваннями. Вони також є головними причинами інвалідності серед людей старшої вікової групи. Одним з найчастіших хронічних неінфекційних захворювань є інсульт, який загрожує кожному п’ятому українцю. 

Докладно про фактори ризику і дієву профілактику інсульту розповідає лікар-невролог Юрій Фломін.

ПОТЕНЦІЙНІ ПРИЧИНИ ІНСУЛЬТУ ТА ІНШИХ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ: ФАКТОРИ РИЗИКУ

Хронічні неінфекційні захворювання, серед яких хвороби серця, інсульт, рак, цукровий діабет та хронічні хвороби легень, об’єднують не тільки величезний вплив на тривалість та якість життя людей, але і спільні причини їх виникнення. Головні фактори ризику – це:

  • нездорове харчування,
  • малорухомий спосіб життя,
  • куріння,
  • зловживання алкоголем,
  • забруднення повітря,
  • високий кров’яний тиск (гіпертонія),
  • підвищений рівень холестерину у крові.

Ще одна особливість, яка об’єднує ці неінфекційні захворювання у разі наявності факторів ризику, –  чим довше нічого не робити для профілактики, тим більша загроза ускладнень і важчими будуть їх наслідки.

Щороку в Україні виникає 120-150 тисяч інсультів, але абсолютної більшості з них можна уникнути. Результати наукових досліджень свідчать, що близько 90% всіх інсультів обумовлені 10 факторами ризику, на які ми можемо ефективно впливати. У світі майже половина всіх інсультів пов’язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 – з недостатньою фізичною активністю, приблизно 1/4 – з поганим харчуванням, понад 1/4 – з надмірним рівнем холестерину, до 1/5 – з ожирінням, до 1/10 – з курінням та до 1/10 – з миготливою аритмією.

Згідно з результатами міжнародного дослідження INTERSTROKE, у країнах Центральної та Східної Європи вплив цих факторів ризику дещо відрізняється: до половини усіх інсультів обумовлені високим рівнем холестерину, понад 40% – гіпертонією, понад 25% – нездоровим харчуванням, близько 20% – хворобами серця (зокрема миготливою аритмією), майже 20% – недостатньою фізичною активністю, до 15% – психо-соціальними причинами, майже 15% – курінням, понад 5% – цукровим діабетом, до 5% – ожирінням та ще до 5% – зловживанням алкоголем.

Зверніть особливу увагу на гіпертонію, миготливу аритмію та підвищений холестерин – вагомі чинники ризику інсульту, якого можна легко уникнути, якщо приймати правильні ліки. Чи є у вашій родині є люди з чинниками ризику?

Читайте також: 15 міфів про інсульт

ЯК МОЖНА САМОМУ ВИЗНАЧИТИ РИЗИК ІНСУЛЬТУ: ОНЛАЙН ІНСТРУМЕНТИ

Якщо ви самі не хочете стати жертвою інсульту та бажаєте убезпечити від цієї руйнівної хвороби свої близьких, почніть з оцінювання ризику інсульту. Це можна зробити за допомогою спеціальних калькуляторів, таких як Stroke Riskometer або QStroke. Stroke Riskometer можна безкоштовно завантажити на Apple Store (https://apple.co/2A4Xm58) або Google play (https://bit.ly/2PLPiuT). QStroke доступний безкоштовно англійською за посиланням https://qstroke.org/.

Загальний ризик судинних катастроф (інфаркту міокарду, інсульту, смерті від судинного захворювання) можна визначити за допомогою калькулятора ASCVD Risk Estimator Plus, що доступний за посиланням https://bit.ly/2E6Mre3.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО РИЗИК ІНСУЛЬТУ ПІДВИЩЕНИЙ

Якщо ризик інсульту чи інших судинних катастроф у вас підвищений (навіть помірно), зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта. Він проконсультує щодо профілактики судинних захворювань, а за потреби скерує до кардіолога чи судинного невролога.

Не допустити появи хвороби чи її ускладнення набагато краще, ніж їх лікувати. У разі підвищеного ризику інсульту чи інших тяжких судинних хвороб ваш лікар призначить відповідне профілактичне лікування і дать рецепт на “Доступні ліки”. За рецептом лікаря ви можете отримати ліки в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. Нині у програмі бере участь 261 препарат (з них 59 – безоплатно) для профілактики та лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми, діабету 2 типу.

Докладно про симптоми інсульту: Що треба знати про порушення мозкового кровообігу – інсульт

 

 

Інформація з сайту МОЗ України