Шкідливість сумішей для куріння для організму людини

В Україні та Світі за останні 15 років значно розширився спектр вживання наркотичних речовин за рахунок поєднання природних рослинних речовин та штучних синтетичних компонентів.

Нажаль, особливою увагою та популярністю «модні винаходи» користуються у дітей та молоді. За даними моніторингових досліджень в Україні 25% молодих людей до 24 років мають досвід вживання наркотичних речовин, а вік перших спроб знизився до 15-16 років. Темпи росту випадків вживання психоактивних речовин, в тому числі курильних та  інших наркотичних сумішей неповнолітніми, значно випереджають доросле населення.

У 2002 році пакетики з написом «Spice», схожі на ті, в яких розфасовують  чай,   випустила на ринок ірландська фірма Psyche Deli.  Суміші складалися з екзотичних рослин, які давали невеликий  галюциногенний ефект і не включали жодних заборонених найменувань: шавлія провісників, мала гавайська троянда та інші. Після цього суміші Spice в якості ароматичних рослинних речовин почали продаватись, як пахощі, в країнах Європи, Північної Америки та Нової Зеландії. Виробники «спайсів» декларували їх як суміші легальних лікарських трав. Починаючи з 2004 року, в країнах Європи в продажу, головним чином через інтернет-магазини, з’явилися курильні суміші під назвами «Spice diamond», «Spice gold», «Spice silver», «Smoke», «Smoke Plus», «Sence», «Skunk», «Yucatan Fire» та ін. Ці суміші позиціонували як легальні суміші для куріння. Судово-медичний скринінг крові та сечі на виявлення в них наркотичних засобів та їх метаболітів показував негативні результати, завдяки тому ці суміші для куріння отримали загальну популярність серед осіб, що вживають марихуану, у багатьох країнах світу.

Згодом з’ясувалось, що такі рослинні компоненти, як гавайська троянда та шавлія віщунів, мають значну психоактивну дію. Листя рослинної шавлії містять психоактивний галюциноген «сильвинорин-А», який може викликати тяжкі психічні розлади та втрату  координації рухів навіть після однієї «тяги», а насіння рослин троянди гавайської містять численні аміди лізергінової кислоти, дію яких на організм можна порівняти з відомою наркотичною речовиною діетиламід d-лізергінової кислоти (абрівеатура з англійської – ЛСД).

Крім того, у 2008 році у  Німеччині встановили, що рослинні компоненти суміші для куріння просочені речовиною JWH-018 (синтетична речовина, схожа за своєю дією до каннабіноїдів марихуани). Потім і в інших країнах почали виявляти синтетичні компоненти в сумішах для куріння.

Зазначені поєднання штучних та природних компонентів викликали порушення функціонування нервової, серцево-судинної та репродуктивної систем людини. Під дією курильних сумішей у людей спостерігається значне психомоторне збудження, підвищується рухова активність, виникає страх, порушення мислення, у чоловіків знижується потенція. У деяких людей, що вживали суміші, спостерігається картина гострого інтоксикаційного психозу: марення переслідування, страхи фізичного покарання, відчуття жаху. Іноді у такому стані люди нападають на оточуючих або намагаються покінчити життя самогубством. У людей зі слабкою психікою спостерігається розгорнута шизофреноподібна симптоматика, в тому числі релігійне марення та марення величі. Іноді це призводить до серйозних ускладнень – тяжкі психічні розлади, інфаркт міокарда або, навіть, летальні випадки.

Коли ці суміші почали забороняти, виявилось, що достатньо трохи підправити хімічну формулу, щоб уникнути заборони. Таким чином почали з’являтись речовини JWH-20JWH-21, а згодом і інші речовини, якими на нелегальних підприємствах зрошували рослинні суміші для куріння.

В Україні у 2009-2013 роках відбувся різкий сплеск розповсюдження широкого спектру рослинних сумішей для куріння, «зрошених» синтетичними сполуками, які по суті є структурними аналогами раніше відомих наркотичних засобів та психотропних речовин. Реалізація цих сполук почала проводитись під виглядом цілком легальних курильних сумішей, які відносились до десятків торговельних марок. Іноді вони були розфасовані в пакетики без опізнавальних знаків. Крім того, синтетичні канабіноїди почали з’являтись на ринку України у складі різних товарів – солей для ванн, пахощів, добрив для кімнатних рослин.

У відповідь на це постановами Кабінету Міністрів України від 31.05.2010 № 373 та від 05.01.2011 № 4 були внесені зміни до «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів», згідно з якими більшість синтетичних канабіноїдів, які були виявлені в обігу на території України, віднесені до списку 2 таблиці 1 «Особливо небезпечні психотропні речовини, обіг яких заборонено. Однак на зміну цим сполукам постійно з’являються новітні «конструкторські препарати».

У науковій статті кафедри військової токсикології, радіології та медичного захисту «Актуальні питання токсикології та лабораторної ідентифікації синтетичних канабіноїдів», м. Київ, 2015 рік, приведені дані щодо отруєнь компонентами сумішей для куріння за останні 5 років у м. Києві. Відповідно до цих даних, серед усіх отруєнь психотропними речовинами, курильні суміші складали біля 1%. Постраждалими виявлялись особи молодого віку (від 18 до 29 років).

На сьогоднішній день відомо більше 100 сполук з канабіноїдною активністю. Крім того, почали з’являтись синтетичні речовини курильних сумішей, схожі за своїм складом до опіатів та інших накротиків. Дія всіх компонентів курильних сумішей та їх вплив на організм до кінця не вивчені. Проте зрозуміло, що більшість курильних сумішей відносяться до «дизайнерських наркотиків» та шкодять організму сильніше, ніж «традиційні» наркотичні речовини.