Про проведення круглого столу з обміну досвідом роботи по виявленню контактних з хворими на туберкульоз

За підтримки міжнародної організації РАТН, яка надає допомогу Україні у боротьбі з туберкульозом, 20.12.2018 за участю міжнародного експерта консультанта KNCV К. Еркенс відбулося засідання круглого столу на тему «Організація виявлення, обстеження, спостереження та лікування осіб з контакту з хворим на туберкульоз в рамках реалізації проекту «Challenge TB».

В заході взяли участь фахівці ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», керівники та фахівці фтизіатричних установ області, лікарі-фтизіатри, які надають допомогу в лікувально-профілактичних закладах ІІ рівня, керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги, фахівці кафедри дитячого туберкульозу ХМАПО.

Куратор проекту РАТН в Харківській області Іваненко Т.В. та консультант РАТН Дараган Г.М. ознайомили учасників з оновленими міжнародними рекомендаціями стосовно обстеження контактних осіб з хворим на туберкульоз та можливістю запровадження міжнародних підходів на прикладі пілотних областей.

Консультант KNCV Еркенс К. доповіла про нові міжнародні рекомендації з виявлення осіб, що мали контакт з хворими на ТБ, які прийнято у жовтні цього року на конференції ВООЗ у Гаазі, підходи до лікування латентної туберкульозної інфекції. Ознайомила присутніх з організацією роботи по  відслідковуванню контактів у Нідерландах.

В ході круглого столу у виступах учасників проаналізовано епідситуацію з туберкульозу в області, результати виявлення, обстеження та лікування осіб, контактних з хворими на туберкульоз в області та пілотних районах (Зміївський, Харківський), проблеми та невирішені питання в організації роботи з виявлення контактних в осередках туберкульозу. Наголошено про необхідність оновлення нормативної бази з питань профілактики туберкульозу.

Обговорено проект розподілу функцій між фтизіатричною службою, епідеміологами та фахівцями ЦПМСД щодо виявлення, обстеження та спостереження за особами, які мали контакт з хворими на туберкульоз.