Про результати радіологічних досліджень харчових продуктів

Органи людини, через які радіоактивні речовини проникають в організм, першими випробовують на собі дію радіації. Наприклад, надходження радіонуклідів через шлунково-кишковий тракт має вкрай важливе значення особливо, коли таке надходження через харчові продукти та воду на радіаційно-забруднених територіях має тривалий характер, внаслідок чого дози внутрішнього опромінення людей, як правило, перебільшують дози зовнішнього опромінення.

Встановлено, що основними харчовими шляхами надходження радіонуклідів в організм є:

  1. Рослина – людина.
  2. Рослина – тварина – м’ясо – людина.
  3. Рослина – тварина – молоко – людина.
  4. Вода – гідробіонти – людина.

Перехід радіонуклідів із грунту до рослин залежить від біологічної доступності (розчинності) радіонуклідів, грунтово-кліматичних умов та біологічних особливостей рослин. Високі коефіцієнти переходу характерні для пісчаних та торф’яно-болотистих грунтів. За ступенем концентрації радіонуклідів рослинні продукти розташовуються в такому порядку: боби > картопля > овес > квасоля > гречка > пшениця > просо > ячмінь.

За таким же принципом продукти тваринництва утворюють слідуючий ряд: курятина > свинина > баранина > телятина. Із продуктів тваринного походження критичними за надходженням радіонуклідів до організму є молоко та м’ясо.

За характером накопичення радіонуклідів, основні органи і тканини можна розташувати наступним чином: щитовидна залоза > печінка > нирки > скелет > м’язи.

Слід відзначити, що радіонукліди з досить короткими періодами напіврозпаду не встигають досягти органу, де вони переважно депонуються. Швидко розпадаючись, вони реалізують дозу випромінювання на шляху до нього: це або в органі первинного проникнення, або в кровоносному чи лімфатичному руслах та ін.

Серйозною небезпекою для здоров’я людини є віддалені наслідки, які розвиваються у двох випадках: 1) після перенесеної гострої або хронічної променевої хвороби; 2) внаслідок тривалої дії (інколи протягом десятків років) незначних доз радіації, що перевищують рівень природного фону.

Фахівцями лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» за 11 місяців 2018 року було проведено 1582 спектрометричних досліджень зразків харчових продуктів. Перевищень вмісту   радіонуклідів 137Cs та 90Sr в досліджених зразках не зареєстровано.

Інформуємо, що  юридичні та фізичні особи для проведення радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини, дозиметричних досліджень з визначення «гамма-фону», вмісту радону в приміщеннях та інше, можуть звернутися до ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ  України» за адресою: м. Харків, Помірки (тел. 315-00-07,   315-00-48).