Про епідемічну та епізоотичну ситуацію зі сказу в Харківській області

За останній тиждень грудня 2018 року зареєстровано 3 випадки сказу тварин (лисиці у Харківському районі та котів у Лозівському і Первомайському районах).

Від скажених котів постраждало по одній особі, які залучені на профілактичне лікування. Розслідування випадків триває.

Епізоотична ситуація у 2018 році дещо поліпшилась: Харківським філіалом «Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи» діагноз сказу підтверджено у 109 тварин проти 126 за 2017 рік. Найбільша кількість випадків зареєстровано серед котів – 45,0% (49 випадків), 26,6% (29 випадків) – собаки , 13,8% (15) – лисиці, по 1,8 % – єнотоподібні собаки(2) та куниці (2), 9,2 % (10) – ВРХ, 1,8 % (2) – МРХ. Від укусів скаженими тваринами постраждала 181 особа.

Завдяки своєчасно проведеним протиепідемічним заходам вдалося попередити захворювання у людей.

За медичною допомогою у поточному році до лікувально-профілактичних закладів з приводу ушкоджень, нанесених тваринами, звернулось 3784 особи, з яких 944 –зазнали ушкодження від бродячих тварин.

Призначено лікування 727 постраждалим. На жаль, від призначених щеплень відмовились 17 осіб.

Нагадаємо, що сказ – смертельне інфекційне захворювання, яке передається від хворої тварини через укус або при потраплянні слини на слизові оболонки чи на ушкоджену шкіру. Не слід легковажно відноситись до ушкоджень, які нанесли домашні чи безпритульні тварини. Єдина можливість попередити захворювання – це своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.