Чи захищають таблетки від наслідків переїдання

Якщо ви любите “допомагати” шлунку перетравити їжу з допомогою ферментних препаратів — знайте, що кілька таблеток до прийому їжі не врятують від наслідків переїдання.Тому не покладайтеся на силу таблеток, а відмовтеся від додаткової порції, якщо відчули ситість.

Ферментні препарати використовують для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту. Їх не приймають, щоби можна було більше з’їсти.

Природні травні ферменти допомагають розщеплювати їжу, щоби ми могли всмоктувати поживні речовини. Ротова порожнина, шлунок і тонкий кишківник виробляють деякі травні ферменти. Втім, більшість утворює підшлункова залоза. Основні: амілаза для розщеплення вуглеводів, протеаза — білків і ліпаза — жирів.

Є хвороби, через які ці ферменти не утворюються як слід. В цьому випадку й необхідні ферментні препарати. Ці ліки розроблені і вивчені передусім для пацієнтів з екзокринною підшлунковою недостатністю, муковісцидозом (спадкова хвороба), раком підшлункової залози чи після оперативних втручань на шлунку. Їм необхідні такі препарати, що в різних пропорціях містять важливі ферменти (https://goo.gl/3Azzq6, https://goo.gl/BP6jAz).

В міжнародних рекомендаціях, за даними доказової медицини, немає достатньо доказів щодо ефективності та безпечності таких препаратів при переїданні, порушенні дієти чи якщо є печія (https://goo.gl/5Nir9b).

Зверніть увагу:

  • Перед призначенням таких препаратів потрібні аналізи та спеціальні дослідження, що підтверджують брак ферментів.
  • Доза препарату підбирається індивідуально, в залежності від ступеня вираженості панкреатичної недостатності, маси тіла та інтенсивності прояву симптомів.
  • Перед тим, як приймати будь-які ферментні препарати — консультуйтеся зі своїм лікарем та не призначайте їх собі самостійно.

Не переїдайте, щоби уникнути проблем із травленням та болю в шлунку.

 

 

 

Інформація з сайту МОЗ України