Навчання дезінфекторів на робочому місці-що варто знати

У закладах охорони здоров’я проведення дезінфекційних та стерилізаційних заходів покладено на дезінфекторів та молодших медичних сестер (санітарка-прибиральниця), тому професійна обізнаність та особиста відповідальність персоналу стає головною складовою їх якості.

Відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників системи охорони здоров’я дезінфектор та молодша медична сестра (санітарка-прибиральниця) повинні знати : нормативні документи, що регламентують організацію дезінфекційних заходів у закладах охорони здоров’я ; власні права, обов’язки та відповідальність; принципи, види і методи дезінфекції та стерилізації; дезінфекційні засоби, правила надання першої медичної допомоги при отруєннях ними; методи оцінки якості проведених дезінфекційних та стерилізаційних заходів; правила охорони праці.

Кваліфікаційні вимоги до цієї категорії працівників – підготовка на курсах або на робочому місці.

Згідно зі ст.4 Закону України «Про професійний розвиток працівників» основними напрямами діяльності роботодавців у сфері професійного розвитку працівників серед інших є: забезпечення підвищення кваліфікації працівників  не рідше ніж один раз на п’ять років.

Окрім цього, згідно зі ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», дана категорія працівників повинна проходити гігієнічне навчання, що є обов’язковою складовою частиною загальноосвітньої та професійної підготовки, підвищення кваліфікації кадрів.

ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»  відповідно до Статуту проводить навчання даної категорії робітників на базі відділення дезінфектології, за встановленою програмою, на договірній основі.

Пропонуємо забезпечити проходження навчання дезінфекторів та молодших медичних сестер на початку роботи за спеціальністю та надалі – не рідше , ніж кожні 5 років.

Контактний телефон відділення дезінфектології: 315 01 43.