Чи потрібен нам фтор і звідки його взяти

Кожного ранку чи вечора, коли ми чистимо зуби, вони засвоюють фтор (якщо паста з його вмістом). Цей мікроелемент — один із ключових факторів стійкості нашої зубної емалі до розвитку карієсу. Що менше фтору, то більш вразливі зуби до псування. Також він впливає на міцність кісток. Але, з іншого боку, надлишок фтору може бути шкідливим, наприклад, викликати флюороз у дітей. Розказуємо, де міститься фтор і що робити, щоб нормалізувати його споживання.

ДЕ МІСТИТЬСЯ ФТОР

Як зрозуміти, скільки фтору потрапляє у ваш організм та чи достатньо цього — докладно написали Мікроб і яhttps://goo.gl/a4ZjRM

Невелику частина фтору ми споживаємо з їжею. Більшість харчових продуктів мають концентрацію фтору нижче 0,05 мг / 100 г. Велика концентрація фтору в море-продуктах, в чаї та продуктах, які виготовляють з допомогою фторованої води (https://goo.gl/DHbgP3).

У деяких дослідженнях вказано, що споживання фтору останнім часом збільшується. Це відбувається внаслідок певних факторів — нових технологій обробки м’яса (коли воно переробляється на фарш разом із кістками), зростання споживання чаю, а також використання деяких фторвмісних пестицидів, залишки яких із їжею іноді потрапляють до нашого столу (https://goo.gl/xcG53x).

Основним джерелом фтору є питна вода. Оптимальний вміст фтору в ній складає 0,8-1 мг / л. (https://goo.gl/BBtnj8). Але у різних регіонах поверхневі води, які є джерелом питної води, містять різну кількість фтору. Тому у воді може бути нестача, надлишок або ж повна відсутність цього мікроелементу.

Тому в багатьох країнах існує практика фторування води, що є цілком безпечною для здоров’я, водночас заповнює “прогалини” необхідної кількості фтору для споживання (https://goo.gl/hNEitehttps://goo.gl/La24Gs).

В Україні виділяють чотири основних геохімічних регіони за вмістом фтору у питній воді (https://goo.gl/ipAHmF). Така класифікація доволі загальна, оскільки в межах регіонів існують локальні відмінності, тому обов’язково варто дізнаватися про вміст фтору безпосередньо в своїй місцевості.

  • Фтор відсутній чи його кількість дуже низька — Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська, Волинська, Рівненська області.
  • Знижений вміст фтору — Київська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області та Автономна Республіка Крим.
  • Нормальний вміст фтору — Чернігівська, Черкаська, Луганська, Сумська, Харківська області.
  • Підвищений вміст фтору — Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Донецька області.

Крім фторування питної води, цим мікроелементом збагачують й продукти харчування — кухонну сіль (в Німеччині, Франції, Австрії та Швейцарії) та молоко (Чилі, Таїланд, Великобританія). Але ці методи не настільки ефективні.

ЩО РОБИТИ, АБИ НОРМАЛІЗУВАТИ СПОЖИВАННЯ ФТОРУ

Якщо замовляєте воду, поцікавтеся у постачальника про вміст в ній фтору.

Якщо фтору недостатньо у воді, чи їжі, яку ви їсте — обирайте засоби для гігієни ротової порожнини, що містять фтор. Лише для початку порадьтеся з лікарем

Важливо звертати увагу на концентрацію фтору у своїй пасті. Вміст фтору завжди має бути вказано на упаковці. Дорослим рекомендовано використовувати зубну пасту, що містить щонайменше 1350 ppm. Якщо ви маєте підвищену чутливість зубів, пасти з фтором використовувати не рекомендується.

Засоби, що містять фтор не бажано ковтати. З цих міркувань дітям краще використовувати дитячу зубну пасту із меншим вмістом фтору. Кілька порад як доглядати за зубами дітей – читайте на сторінці в.о. міністра доктора Уляни Супрун: https://goo.gl/8qmJ12.

 

 

Інформація з сайта МОЗ України