Нарада в Харківському обласному центрі служби крові

07 лютого 2019 року на базі Харківського обласного центру служби крові проведено нараду з питань трансфузіологічної допомоги населенню Харківської області у 2018 році.

У нараді прийняли участь: заступник начальника Управління Харківської обласної державної адміністрації, представники закладів охорони здоров’я м. Харкова та Харківської області, працівники центру.

На нараді заслухані питання організації заготівлі донорської крові та моніторингу руху донорської крові та її компонентів, підсумки роботи центру та відділень трансфузіології за 2018 рік. Підтримана лінія Міністерства охорони здоров’я України, що достатня кількість донорської крові та її компонентів – пріоритет діяльності МОЗ України.

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень відділу дослідження біологічних факторів виступила з доповіддю про стан епідемічної ситуації в Харківській області за 2018 рік та проблемні питання епіднагляду за парентеральними вірусними гепатитами.

У доповіді були висвітлені питання обліку та реєстрації парентеральних вірусних гепатитів, показники захворюваності у порівнянні з середніми по Україні, летальність від інфекційних хвороб, ймовірні шляхи можливого інфікування та заходи щодо його попередження. Окремим блоком висвітлені результати проведених скринінгових досліджень на маркери вірусних парентеральних гепатитів та проблеми діагностики вірусних гепатитів у сучасних умовах. Обговорені напрямки подальшої взаємодії  ХОЦСК з ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» у роботі по профілактиці вірусних парентеральних гепатитів та інших інфекцій, які передаються через кров.