Про реєстрацію випадку дирофіляріозу

У лютому місяці 2019 року в Харківській області зареєстровано 2-й випадок дирофіляріозу. Хвора (жителька      м. Харкова) звернулася за медичною допомогою до Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня №14 ім. проф.    Л.Л. Гіршмана» Харківської міської ради зі скаргами на біль в області лівого ока та наявність під кон’юнктивою утворення білого кольору.

Проведено оперативне втручання та видалено нематоду, яка досліджена у бактеріологічній лабораторії нашої установи і визначена як Dirofilaria repens (розміром 10,5 см).

В осередку, за місцем проживання хворої, проведено епідеміологічне та ентомологічне обстеження та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів.

Нагадуємо! Дирофіляріоз – трансмісивне паразитарне захворювання, яке передається через укуси кровосисних комах, здебільшого комарів. Зараження дирофіляріозом відбувається у період активного нападу комах (травень-жовтень), під час укусу яких в організм людини потрапляють личинки паразита, які повільно ростуть. У зв’язку з цим, клінічні прояви хвороби можуть проявлятися у будь – який період року.

Щоб попередити зараження дирофіляріозом необхідно використовувати репеленти для індивідуального захисту від нападу комарів, знищувати комарів у місцях виплоду, помешканнях, тваринницьких приміщеннях, проводити засітчування вікон та дверей від зальоту комарів, захищати тварин від укусів комах.