Вакцинація – надійний захист

Щорічно на земній кулі народжується 130 мільйонів дітей і близько 9 мільйонів з них помирають від інфекційних захворювань, з них 3 мільйонів – від інфекцій, проти яких є ефективні вакцини. На сьогоднішній день вакцинація – це єдиний надійний спосіб запобігти інфекційним захворювання і ускладненням, що викликаються ними. Завдяки вакцинації значно знизилась смертність та поширеність таких інфекцій, як дифтерія, поліомієліт, епідемічний паротит, кір, краснуха, правець, кашлюк. Високий рівень вакцинації в рази зменшує ризики інфікування і ймовірність розвитку епідемій.

Деякі захворювання справді стали менш поширеними. Ліквідована натуральна віспа, останній випадок якої був зареєстрований у Сомалі 1977 року.

Популяційний імунітет (90-95% населення вакциновані проти певної інфекції), дає можливість запобігти циркуляції збудника та захистити вразливі групи населення, які не можуть отримати повну вакцинацію у зв`язку з тимчасовими або постійними протипоказами (наприклад, особи з імунодефіцитними станами та ін.). Тобто, якщо більшість населення – вакцинована, то й інші захищені. ВООЗ застерігає, що якщо рівень охоплення населення країни щепленнями знижується, це створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб.

Вакцинація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) – створення штучного імунітету у людини до певних інфекційних хвороб шляхом введення вакцини, анатоксину чи імуноглобуліну. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту від відповідної інфекції або хвороби.

У різних країнах світу до Національного календаря щеплень включені різні інфекційні хвороби, для запобігання яких проводиться вакцинація. Перелік цих хвороб залежить від рівня інфекційної захворюваності, фінансових можливостей щодо доцільності та ефективності вакцин, рекомендацій фахівців тощо.

Вакцинація в Україні проводиться відповідно до Календаря щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і на сьогодні, за умови його дотримання, він є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету.

Варто пам`ятати! Будь-яке щеплення в сотні разів безпечніше, ніж захворювання, від якого воно захищає.